Strana – hela Göta kanal på en laddning!

Den helsvenska elbåten Strana fick många att häpna genom att köra över 100 sjömil på en laddning.  

Strana drog många blickar till sig när den gled fram på sin turné i somras. Inte bara på Göta kanal utan också i Hälleviksstrand, Marstrand, Göteborg och Stockholm, för att nämna några platser.

Strana har visats upp runt om i Sverige sommaren 2020 och siktar på att förändra synen på framtidens båtliv.

Det hela började på initiativ av Orust e-Boats AB med Arne Lindström i spetsen som i nära samarbete med Ocke och Ted Mannerfelt på Mannerfelt Design har tagit fram en särdeles lång, smal, välsvarvad och framförallt lättdriven båt som från första stund är ämnad för eldrift.

Strana är en plattform för en hållbar livsstil till sjöss.

Mannerfelt design team. 

En tredje part i detta samarbete är norska SeaDrive som inte bara står för en tyst och miljövänlig framdrivning. Därtill får de det långa, smala och på många sätt segelbåtsliknande skrovet att verka förvånansvärt lättmanövrerat även i de trängsta av gästhamnar.

Strana har fokus på umgänge och man åker snarare än kör. Ratt kan ersättas med joystick, vilket spar utrymme och kan vara mer avkopplande att manövrera med. Inte minst i hamn lär det bli extra smidigt, inte minst tack vare SeaDrive-poden som har en dragande istället för knuffande driftmodell och som kan vridas 180 grader.

Hemligheten består i ett drev eller en pod, som det också kallas, som snurrar runt sin egen axel och som förvandlar det i grunden manövermässigt bångstyriga skrovet att följa med snällt i alla leder vid finmanövrering.

Nu håller man som bäst på med de sista justeringarna och går det som man hoppas så är Strana klar för försäljning i månadsskiftet maj/april 2020.

Naturligtvis står Strana också på Skippos lista över ”Båtar att testa asap”.

Strana

Längd 7,00 m
Bredd 2,25 m
Toppfart 12–15 knop
Batteri 20kWh/40kWh
Drivlina Sea Drive 15 kW
Vikt (utan batterier och drivlina) Ca. 600 KG
Pris från 925 000 kr
Mer info  www.stranaboats.com