Största Allt för Sjön någonsin

Allt för sjön slår upp dörrarna

Allt för sjön slår upp dörrarna
Allt för sjön slår upp dörrarna

Båtmässan Allt för Sjön i Älvsjö öppnar sina dörrar för allmänheten i morgon, lördag. Då kliver besökarna in den största svenska båtmässan någonsin. Över 500 utställare visar tillsammans över 1 000 båtar plus mängder av tillbehör, motorer, fiskeredskap och kläder.

Sedan 1993 har båtbranschen haft medvind. Varje år visar branschen upp ökande siffror vad gäller försäljning och omsättning. För varje år har båtarna också en tendens att bli större och mer bekväma

– För några år sedan ansågs en familjebåt runt elva meter vara en ganska stor båt, nu är de uppe i 13-14 meter. Men glöm inte att de stora flertalet av alla fritidsbåtar ändå är ganska små, säger Björn Wahlström, VD för Sweboat under Allt för Sjöns presskonferens.

– Speciellt när man går här på mässan är det lätt att blickfånget fastnar på stora exklusiva båtar i mångmiljonklassen men de utgör bara en liten bråkdel av alla båtar som ställs ut.

Baia One är en av många italienska daycruisers, modell stor och kaxig, som visas på Allt för Sjön i
Älvsjö, 3–11 mars 2007.

Alfahallen är nerlusad med båtar, främst motorbåtar i alla möjliga sorter och varianter men här finns även de större segelbåtarna. I år är de drygt 30 stycken. Alla de stora kända varven, som Beneteau, Jeanneau, Hanse, Elan och Bavaria m fl. finns med.

Andra segelbåtar är Finnfire, Hunter och en ny engelskbyggd internationell tremans kölbåt. Även svenska klassiker som till exempel Folkbåten och Albin Express finns med vid segelbåtsbryggan.

För den oinvigde kan det inte vara helt lätt att välja motorbåt. Prisklasserna, storlekarna, typerna varierar stort. öppen med utombordare för 150 000 kronor? RIB med dubba motorer för över 400 000? Eller bobåt för en och en halv miljon upp till många, många miljoner kronor?

Men man kan vända på argumentationen. På årets Allt för Sjön finns det mesta av vad båtlivet har att bjuda på. Så för besökaren som går i köptankar finns det här goda möjligheter att på en och samma plats få hela utbudet serverat.

För finsmakaren bland dem som gillar motorbåtar visas en hel del italienska skönheter. De är stora daycruisers som Itama, Sessa, Azimut, Sarnico och Baia One. Baia One lämnar knappast någon oberörd, i synnerhet inte en varm och skön glidardag i skärgården.

– Det här är båtar som håller mycket hög kvalitet och de flesta är riktiga läckerbitar för ögat, men också att köra. Storlekarna på de båtar som visas är runt 35–43 fot, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för Sjön

Bland Allt för Sjöns nyheter märks:

Motorbåtar:

Zodiac Pro Open: RIB-båt

Itama 40: italiensk lyxglidare

Gekko: amerikansk vattenjetbåt

Sarnico Spider: italiensk lyxglidare

Skorgenes 350 Sonic: norsk bobåt

SC Covertible: sportig ”cab”, dvs går att öppna upp när vädret tillåter

Micore 630: liten ”walkarorund” med utombordare

Glastron GT 185 och GT 205: daycruisers med stor cockpit

Fjord 40 Cruiser och Open: mässans motorbåtsmagneter i kaxig design

Apreame 38 Comfort: italienare med rund akter och klassisk stil

Saga 310: rejäl halvplanande norrman

Nidelv 26 Classic: ännu en rejäl och trygg norrman

Flipper 705: ny modern daycruiser

Galeon 290, 330, 390 och 440: polsk serie av flybridgebåtar

 

Hunter 27 från USA är en förvånansvärt rymlig segelbåt i en storleksklass som numera anses liten.

Segelbåtar

Elan 340: Årets segelbåt under 10 meter i Europa

Sailart 17: trailerbar segelbåt för paret eller lilla familjen

Virus 20: liten, intressant kölbåt från Norrland

Hunter 27: rymlig amerikanare i lilla kölbåtsklassen