Storskräll när 19-åring tog an stjärnorna i America's Cup

Det blev till slut Emirates Team New Zealand som tog hem segern i America’s Cup förregatta i Jeddah. Men det var långt ifrån en seger på walkover för förhandsfavoriterna.

Förregattan på Röda havet bjöd på vad flera deltagare och åskådare menar är ”den bästa kappsegling de varit med om”. America’s Cup tog sig till Jeddah där de sex syndikaten ställdes mot varandra i entypsklassen AC40. Trots jämna seglingar var det ändå två lag som dominerade tabellen inför det avgörande matchracet. Förhandsfavoriterna i Emirates Team New Zealand och uppstickarna Luna Rossa Prada Pirelli Team.

Väl i finalen tog nyzeeländarna en tidig ledning med en klart starkare start. Italienarna i Luna Rossa var dock hungriga på en seger och gav sig direkt ut på jakt. En jakt som resulterade i att man redan vid första rundningsmärket lyckades ta ledningen.

Läs även:
Följ med ombord på en AC40 – den mest extrema av entyperna
America’s Cup utvecklar foilande och vätgasdrivna följebåtar

Resten av matchracet var en regelrätt nagelbitare och det var först vid sista rundningen som nyzeeländarna säkrade sin seger. Besättningen ombord på Luna Rossa Prada Pirelli fick i tävlingens hetta något bråttom i sista jippen och kraschade rakt ner med stäven. En misslyckad manöver som kostade dem segern.

Italienarna imponerar

Nog märks det att besättningen ombord på Emirates Team New Zealand är rutinerad, inte minst när det kommer till match racing. Men än mer imponerande är dock den italienska rorsmannen, Marco Gradon. Med sina ringa 19 år har han redan nu ett cv som får de flesta sjöbusar och seglingsess att häpna.

Förutom världsmästartiteln i 470 mixed 2021 är han därtill den genom tiderna yngsta seglare som mottagit det prestigefyllda priset Rolex World Sailor of the Year. En utmärkelse som han belönades med efter att ha tagit hem världsmästartiteln i optimist hela tre år på raken.

Om han får bli den som höjer ”Auld Mug” efter America’s Cup i Barcelona i oktober 2024 återstår att se. Däremot råder det inga tvivel om att vi får se fler spännande seglingar med Marco Gradon framöver!

Se alla seglingar från Jeddah här:

Livesändning dag ett – 30 november.
Livesändning dag två – 1 december.
Livesändning dag tre – 2 december.