Stor militärövning – 120 brittiska soldater intar västkusten

Det kommer att gå hett till när Älvsborgs amfibieregemente genomför en militärövning på västkusten tillsammans med 120 brittiska soldater ur Royal Marines.

Övning-Marinen-Västkusten
Militärövningen Joint Expeditionary Force inkluderar inte bara Älvsborgs amfibieregemente utan också 120 brittiska soldater ur Royal Marines.

Övningen är en del i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force, JEF – ett försvarssamarbete mellan tio länder med Storbritannien i spetsen. Sagda sjöslag kommer att utkämpas längs västkusten från Göteborg och upp till Stenungsund under veckorna 17 till 19.

Vässar försvarsförmågan

– Vi övar bland annat tillsammans med ca 120 brittiska soldater ur Royal Marines. Övningen är en del av försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force) där Sverige, tillsammans med de nordiska grannarna, de baltiska länderna och Storbritannien som ledande nation, verkar för att bland annat säkra Östersjön, Östersjöinloppet och västkusten med dess viktiga hamnar, skriver Älvsborgs amfibieregemente i ett inlägg i sociala medier.

JEF är ett militärt samarbete som har pågått sedan 2017 och är sålunda inte kopplat till att Sverige nu är med i NATO, säger Johanna Frejme, kommunikationschef vid Älvsborgs amfibieregemente till Bohuslänningen.

Kommer att märkas

Exakt vad som ska ske under övningen vill man inte kommentera. Däremot lovar kommunikationschefen ”att man kommer att se och höra av oss såväl dag som natt under de tre veckorna som övningen pågår.”

Fotnot: Ett av de internationella samarbeten som Försvarsmakten är en del av är JEF, Joint Expeditionary Force. JEF är en slags snabbinsatsstyrka som på kort tid kan sättas in i tider av kris. Tillsammans med nio andra nationer ska Försvarsmakten kunna agera snabbt när säkerheten utmanas.

Försvarssamarbetet inkluderar alltså tio länder det och leds av Storbritannien. Koalitionen omfattar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Sverige och Storbritannien och är i första hand avsedd för insatser i Östersjöområdet, Nordatlanten och Arktis. JEF kan snabbt agera antingen självt eller ihop med Nato eller FN.