Stoppa den invasiva puckellaxen innan det är för sent!

Döda! Så lyder den bryska uppkom aningen till alla som stöter på den invasiva puckellaxen i sommar och framöver.

Invassiv-puckellax
Puckellaxen måste utrotas i Sverige menar myndigheterna. Foto: WikiMedia/Bering Land Bridge National Preserve

Den invasiva puckellaxen är tillbaka i svenska vatten vilket väcker oro. Inte minst för att den ses som ett möjligt hot mot den redan hårt pressade svenska atlantlaxen.

I slutet av juni registrerade fiskräknare två puckellaxar i Ätran i Halland, enligt Fiskdata.se. I Norge har utvecklingen gått snabbt. Där har tiotusentals puckellaxar tagit sig upp i älvar, och i vissa fjordar har fler puckellaxar fångats än atlantlax.

Sprider sig också i Danmark

Även i Danmark har arten setts i år – enligt tidningen FishEco fångade en sportfiskare två puckellaxar på Själlands norra kust.

Puckellaxen kommer ursprungligen från norra Stilla havet och sattes ut i nordryska älvar av Sovjetunionen på 1950-talet. Därifrån har den spridit sig via Barents hav och längs Norges kust – och nu till Sverige. Här har den bara påträffats i små mängder, men experter följer utvecklingen noga.

”Betydande ekologiska konsekvenser”

Om puckellaxen skulle börja föröka sig i större skala i Sverige kan det få betydande ekologiska konsekvenser. Arten leker tidigare än den inhemska atlantlaxen, är aggressiv och kan konkurrera om både lekplatser och föda.

Efter leken dör puckellaxen, Om den blir vanlig kan stora mängder död fisk påverka både vattenkvalitet och näringsbalans.

”Avliva alla puckellaxar”

Myndigheterna uppmanar sportfiskare att avliva alla puckellaxar de får upp, inte släppa tillbaka dem i vattnet, och rapportera fynd via appen Rappen. Länsstyrelser längs västkusten samlar dessutom in fjällprover från fångade exemplar.