Stockholm Archipelago Raid dag 1

På söndag förmiddag gick startskottet för världsmästerskapet i raidsegling där 27 lag från sex länder avverkar hela Stockholms skärgård på fyra dygn i snabba F18-katamaraner.

Stockholm Archipelago Raid har vuxit till ett riktigt stort och omtalat event världen över och efter första dagens racing är det ingen som undrar varför.

Båtarna och besättningarna har pressats till det yttersta i ganska hårda vindar och sett farter upp emot 20 knop.

Se video från:
Stockholm Archipelago Raid dag 2
Stockholm Archipelago Raid dag 3
Stockholm Archipelago Raid dag 4

Starten gick vid Saltsjöbaden i lätta vindar men direkt efter Fällström ökade vinden och båtarna skenade över Ingaröfjärden och ner mot Klacknäset som var första hållpunkten.

Flera båtar kapsejsade men alla hann ändå få en kort paus vid första etappens slut på Mörtö-Bunsön.

Under dessa fyra dagar kommer båtarna att segla kors och tvärs från norr till söder genom skärgården och om vindarna tillåter kommer några av rundningsmärkena att läggas längst ut i havsbandet.

– Om vindarna håller i sig siktar vi på Svenska Högarna, bland annat, säger Lars Linder som seglar men också är huvudarrangör.

Vissa av dagarna startar när solen går upp 04,30 och målgång är generellt mellan 17-18.

Första dagen är den kortaste men seglarna var ändå ganska tärda när de gick i mål på Rånö efter dagens andra och sista etapp. Sammanfattningsvis var det extremt varierande vindar och skiftande väder med såväl sol som ösregn. Den avslutande tuffa kryssen över Mysingen tog på krafterna och de som höll ut bäst var brittiska William Sunnucks och Freddie White som nu leder efter första dagen. 

Hamnen.se kommer att publicera en video varje morgon efter avslutat race.

 Följ racet och se fler bilder på Stockholm Archipelago Raids Facebook. Mer info om eventet, tracker, lagen och bansträckningar finner ni här