Proper plastsnipa mot potent plåtkryssare

Robust aluminium eller plast och teak är den stora frågan om man väljer mellan en klassisk Skagersnipa eller nya Stormer. Men den stora frågan är om man klarar av att åka långsamt.

Snipor har upplevt en renässans senaste åren och det har stadigt kommit allt fler modeller att välja på. En klassiker är Skager 660 som går under den stiliga kategorin, även om många säkerligen använder dem till hummerfiske och inte drar sig för att ge sig ut när vågorna vräker in över västkusten.

Ett argument för sniporna är att de är snåla, och har man tid att hålla sig från planande båtar får man större öppna ytor och massor av sittplatser. Som gjort för att frakta familj och vänner, oavsett om det handlar om en kvällstur runt Kungsholmen eller om att tackla brytande sjöar på väg ut mot hummertinnorna.
Även om Skager kräver underhåll för att se fin ut så råder inga tvivel om att den tål tuffa tag.

Vill man att båten ska vara extra snål går det numera att välja en hybridlösning med diesel och el kombinerat. Elmotorn kan laddas i land eller via dieselmotorn.

Snipa för snobbar
För dem som anser att klinkbyggd plast och teakklädda bänkar är för snobbar, och aluminum för riktigt sjöfolk, är Stormer det rätta valet. Det är en rejäl holländsk historia med ett 4-6 millimeter tjockt skrov och en förlist som tål att tryckas mot vilken klippavsats som helst.

Kraftigare motor
Motorn är kraftigare än i Skagersnipan och toppfarten är 18 knop. I tio knop ska medelförbrukningen vara 0,85/sjömil. Med Skagersnipan har säljaren mätt upp en förbrukning på 0,65/sjömil i varierande farter.

I låga farter påstår Stormersäljaren att den går både tystare och bekvämare än snipor i allmänhet. Om det stämmer eller inte hoppas vi kunna konstatera i ett framtida test.
Stormer är alternativet för de som inte vill lägga tid på puts.

Skager 660
Längd 6,60 m
Bredd 2,40 m
Djup 0,70 m
Vikt 1150 kg
Motortyp Diesel
Tankstorlek 60 l
Toppfart 12-13 knop
Mer info: www.premiummarin.se

Stormer Resue 65
Längd 6,46 m
Bredd 2,34 m
Vikt 1100 kg
Fart 12-18 knop
Motor 52-85 Hk, Vetus- eller Steyerdiesel
CE-kategori C, 6 pers
En standardutrustad Rescue 65i kostar från 382 000 kr
Mer info: www.stormer.se