Uthållighetsracet Ö till Ö startar idag

Cirka 200 deltagare ställer upp i Ö till Ö. Foto: Jakob Edholm/Get exposed
Cirka 200 deltagare ställer upp i Ö till Ö. Foto: Jakob Edholm/Get exposed

Cirka 200 deltagare ställer upp i Ö till Ö. Foto: Jakob Edholm/Get exposedI dag avgörs Ö till Ö i Stockholms skärgård. Cirka 200 deltagare ska ta sig från Sandhamn till Utö. Mer än 54 kilometers löpning över 20 öar och 11 km simning, vilket motsvarar tre Vansbrosimningar och två Lidingölopp.

 

Foto: Jakob Edholm/Get exposed

Man tävlar i par och startar i gryningen från seglarhotellet på Sandhamn. Att det är just en måndag är ingen slump. Då är få fritidsbåtar ute i skärgården och det är enklare att spärra av farleder och skydda de simmande lagen från båtar.

Det blir ändå tufft att bevaka samtliga par eftersom det är 19 simningar mellan öar som ska klaras av. Målgång sker vid Utö Värdshus på Utö där vinnande lag – som troligen kommer att avverka banan på cirka nio timmar – får ta emot en segercheck på 35 000 kr.

Tävlingen lockar deltagare från hela världen. Där finns långdistanstriatleter och multisportare i världsklass, blandat med elitsoldater och elitmotionärer. Men där finns också renodlade kompisgäng – vars målsättning är att klara maxtiden på 14 timmar, vilket är en stor bedrift i sig.

OtillO_1
Otillo3

Otillo_2