Startklara för att slå seglingsrekordet

SailRocket kan bli först över 50 knop.
SailRocket kan bli först över 50 knop.

SailRocket kan bli först över 50 knop.Några engelsmän ligger startklara för att slå hastighetsrekord i segling. Deras SailRocket har fått ny rigg och engelsmännen räknar därmed att öka topphastigheten från 31 till över 50 knop. Lyckas de blir de först i världen med att segla i över 50 knop.

– Det blir ingen lätt resa, det har vi redan förstått. När farten ökar så mycket kommer det in en mängd variabler som vi kanske inte har räknat med, säger en av teammedlemmarna för SailRocket.

SailRocket har testseglats två gånger utan större missöden. Båten seglas av en man, men det behövs tre personer för att göra den startklar på vattnet.

Utvecklingen av det nya vingseglet har tagit 18 månader. Ytan är 16 kvadratmeter, väger 50 kg och får en arbetslast motsvarande ett ton när vinden trycker på. Enligt teoretiska värden ska båten kunna nå farter på över 50 knop redan vid cirka 10 sekundmeter.

SailRocket har redan klarat av 58 försök i Weymouth, Portland Harbour, Det var med den gamla riggen, ett mjukare segel från Doyle/Compotech. När farten kom över 30 knop hade den riggen svårt att hålla formen och teamet bestämde sig då för att utveckla ett nytt vingkoncept.

18 månader senare är de klara och ligger nu stand by för att försöka spräcka 50 knops-vallen och därmed slå nytt världserkord i hastighetssegling.

https://www.SailRocket.com