Starbåtsseglarna Lööf och Salminen säkrade silvret i San Remo

Fredrik Lööf och Max Salminen
Fredrik Lööf och Max Salminen tar EM-silver i Starbåt

Fredrik Lööf och Max SalminenFredrik Lööf och Max Salminen är ett av Sveriges största medaljhopp i OS. Det visade de inte minst i torsdags då de tog EM-silver i Starbåtsklassen i italienska San Remo.
Foto: Leonardi Bianchi

Redan OS-klara starbåtsduon Fredrik Lööf och Max Salminen fick ett skönt formbesked i EM i San Remo. På torsdagen säkrade de silvret i vattnen utanför den italienska kusten, bara två poäng ifrån guldmedaljen.

På tredje plats kom det norska teamet Elvind Melleby och Petter Morland Pedersen. Eivind Melleby seglade ombord på Ericsson 3 i Volvo Ocean Race 2008-2009.

”Nu har vi äntligen visat konkurrenterna var skåpet ska stå. Det är värt jättemycket för oss”, säger Lööf i ett pressmeddelande.

EM-silvret var en extra stor framgång med tanke på att väderförutsättningarna inte passade Lööf och Salminen särskilt bra.

– Vi hade svaga vindar och stora vågor, en kombination som vi egentligen inte är så duktiga på, sade Salminen.
Mästarna från år 2008 Mateusz Kusznierewicz och Dominik Zycki, Polen, vann.

Fredrik Lööf och Max Salminen har efter tre världscupmedaljer sedan hösten 2010 – då de började segla tillsammans – nu även skördat en viktig mästerskapsmedalj.

Fredrik är mycket nöjd med teamets prestation:

– Nu har vi äntligen visat konkurrenterna vart skåpet ska stå. Det är värt jättemycket för oss. Vi har verkligen visat att vi är beredda att slåss, berättar han för Svenska Seglarförbundet.

– Naturligtvis har vi fortfarande några småsaker som vi ska jobba på inför OS, men medaljen betyder att vi har byggt en bra bas, tillägger Lööf.

Sensationellt: Fredrik och Max har nu tagit sin första gemensamma mästerskapsmedalj.

Enligt Aftonbladets OS-barometer ligger Fredrik och Max på niondeplats bland alla idrottare när det gäller medaljchanser på OS.

Max Salminen, ursprungligen från Barsebäck, hittar förklaringen till teamets framgång i bra starter och stabiliteten under hela tävlingen:

– Vi hade svaga vindar och stora vågor, en kombination som vi egentligen inte är så duktiga på. Därför känns det extra bra, säger Salminen.

EM:et i San Remo i Italien följde tätt på världscuptävlingen på Mallorca. Teamets tighta schema fortsätter: Redan nu på söndag startar besättningen på världscuptävlingen i Hyéres i Frankrike.

Läs mer om Starbåten.

Se interjvu med Lööf från SVT om OS-satsningen: