SSRS satsar på foilande och eldriven räddningsbåt

En foilande räddningsbåt som är eldriven. Det är SSRS (Svenska Sjöräddningssällskapets) nya stora satsning och bygget av en version på nio meter lär vara i full gång.   

SSRS_eldriven_foiling
En foilande räddningsbåt som är eldriven. Det är SSRS (Svenska Sjöräddningssällskapets) nya stora satsning och nu nås vi att bygget av detta nya foilande flytetyg är i full gång.

Enligt uppgift ska den kunna köra 15 sjömil i 35 knop och längre än så om man vid utryckningen har tid att lätta på gasen.

En stilla undran bara: Eldrift på båtar är – såsom vi känner drivlinan än så länge – bäst om man man noggrant kan planera sin resa i förväg och vet ungefär man ska åka. Detta och att man är öppen för att väder, vind och annat kan göra det lämpligast att ställa in sjöturen. Något som sällan är fallet vid akut sjöräddning.

Rätt med el?

Allt sammantaget torde detta göra eldrift mindre lämpligt för just sjöräddning. Inte minst för att liv står på spel? En svårplanerad verksamhet när allt från bogsering till allehanda extra svängar kan bli aktuella. Notera dock att det nyss påstådda är artikelförfattarens högst personliga åsikt.
En skribent som annars är ivrig påhejare av eldrift i alla möjliga andra sammanhang. Såväl till sjöss som uppe på torra land.

Pressreleasen i sin helhet:

En eldriven båt som lyfts ur havet av bärplan. Så kan framtidens sjöräddning se ut, när Sjöräddningssällskapet bygger en ny båt som står klar.

Att hela transportindustrin står inför en stor omställning är ingen nyhet. Den tungt fossildrivna branschen måste bli grönare och i allt från personbil till flyg finns både färdiga produkter och långt framskridna projekt för att ställa om till emissionsfri användning.

Sjöräddningen hakar på

Men medan en del hänt i bilindustrin, har båtbranschen i allmänhet och räddningsbåtar i synnerhet kommit lite efter. Sjöräddningssällskapets har nu fått en möjlighet att haka på i utvecklingen, tack vare stöd från Postkodlotteriet.

– Vi ska bygga en mindre räddningsbåt med en elmotor och infällbara bärplan. Det ska bli en smidig, lättmanövrerad båt som ska vara lätt att välja när sjöräddarna ska ut på uppdrag, säger Fredrik Falkman, som jobbar med sjösäkerhetsinnovation på Sjöräddningssällskapet.

– Vad vi vet är det den första räddningsbåten i världen som blir emissionsfri.

Fick 15 miljoner till projektet

Det var i början av 2020 som Postkodlotteriet skänkte 15 miljoner kronor till projektet.

– Genom projektet ”Sjöräddning med sol i tanken” kommer Sjöräddningssällskapet vara bland de första på resan mot noll-emission på havet. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan detta projekt bidra till ökat miljöengagemang samtidigt som det resulterar i en effektivare sjöräddning, där fler liv räddas. Vi tror på att ett starkt civilsamhälle bidrar till en bättre värld både för människan och planeten, och är därmed väldigt stolta att få vara med på den här färden, säger Eva Struving, Managing Director på Postkodlotteriet.

Eldrift med batterier och bärplan

Under året som gått har projektgruppen studerat kraven på båten. Man har bland annat undersökt möjlig räckvidd, samt skissat på olika alternativ för skrovet och framdrift. Valet har fallit på eldrift med batterier samt ett skrov som lyfts av bärplan (foils). Konstruktionen gör att friktionen från vattnet minskas och båten blir mer energieffektiv. Nästa steg är att fortsätta utveckla ritningarna och mot slutet av 2021 ge ett varv i uppdrag att bygga prototypen.
En aspekt projektet också tar stor hänsyn till är att den nya räddningsbåten ska vara att föredra framför sina fossildrivna syskon.

”Mjukare gång”

– Vi vill att man ska välja denna räddningsbåt framför en dieseldriven. Då måste den ha fördelar, som att vara lättmanövrerad även i låga farter eller att bärplanen ska ge en mjukare gång när man kör snabbare, säger Fredrik Falkman.