Spirit 35 Foiler – eldriven klassisk träbåtsracer på bärplan

Spirit_35_Foiler_eldriven_klassiker
Spirit 35 Foiler blandar klassisk design med modern teknik och ska kunna köras i +20 knop i 100 sjömil.

Klassiska linjer och modern teknik i kombination blir allt mer populärt och här är ett exempel på just det. Spana in eldrivna och bärplanande Spirit 35 Foiler.

Spirit Yachts är varvet som inte räds tuffa utmaningar. Den här gången gäller det en foilande retro-racer som nu håller på att utvecklas i samarbete med BAR Technologies. Två framstående företag med andra ord som gång på gång har bevisat att deras smått vilda idéer blir verklighet och inte stannar vid fanasi-farkoster.

Se också:
James Bonds nya segelbåt från Spirit Yachts
Baby Bootlegger – unik klassiker till salu!

Om det går som planerat ska detta projekt mynna ut i Spirit 35 Foiler. En båt som högt uppburen på sina foils, eller bärplan på ren svenska, ska kunna flyga iväg i upp mot 28 knop. Gott så, men viktigare är kanske en räckvidd på 100 sjömil, förutsatt att man nöjer sig med att flyga fram i strax över 20 knop.

Som Baby Bootlegger

Vad för typ av drivlina, batteripaket och annat väsentligt som döljer sig i motorrummet är än så länge hemligt. Båten har designats av Spirit Yachts VD och chefsdesigner Sean McMillan som bland annat har hämtat inspiration från klassikern Baby Bootlegger som hade en liknande utseende med ett evighetslångt, smalt och rundat fördäck.

Styrs av sensorer

Till detta kommer alltså avancerade foils som utvecklats av BAR Technologies under det senaste decenniet i samband med America´s Cup – den verkliga spjutspetsen inom foiling-teknik. Bärplanen regleras automatiskt via sensorer som hela tiden korrigerar balansen. I infällt läge stannar djupgående vid blott 0,3 meter.

 

Spirit 35 Foiler blandar klassisk design med modern teknik och ska kunna köras i +20 knop i upp till 100 sjömil.

Enligt uppgift ska bygget av Spirit 35 Foiler redan pågå för fullt vid Spirit Yachts anläggning i Ipswich. Går det som man hoppas så ska den färdiga båten flyttas till BAR Technologies anläggning i Portsmouth för montering av bärplan och hydraulik redan i vår.

Premiär i sommar

Exakt när beställaren får testköra sin Spirit 35 Foiler för första gången är oklart. Klart är däremot att detta är samme man som äger Spirit 111 Superyacht.

Renderingar: Spirit Yachts Ltd