Späckhuggare attackerade båt i The Ocean Race – se filmen

Ingen tycks komma undan de senaste späckhuggsattackerna utanför Gibraltar. Inte ens världens främsta seglare. Två deltagande båtar i The Ocean Race har nu blivit attackerade. Filmen på det enorma djuret är dock spektakulär!

spackhuggare-attack-theoceanrace
Besättningen ombord på Team JAJO lyckades få attacken på bild och film.

Det var på torsdagseftermiddagen som Team JAJO märkte att något kom simmandes akter om sin VO65:a. Laget befann sig då en bit utanför Gibraltars kust. Ett område som under de senaste månaderna varit en hotspot för just späckhuggsrelaterade attacker mot båtar.

Lagen kontaktade tävlingsledningen för att uppdatera om händelsen och meddelade samtidigt att ingen ombord tagit någon skada och att båtarna var i skick att fortsätta tävla. Detta trots att flertalet späckhuggare rammat knuffat runt, och bitit i båtarnas roder.

– Tre späckhuggare kom simmades rakt mot oss och började slå mot våra roder. Det var imponerande att se de vackra djuren men det var också ett kritiskt och farligt läge för vårt lag. Vi tog därför ner våra segel och saktade ner båten så snabbt som möjligt. Lyckligtvis slutade späckhuggarna efter några få anfall, säger Jelmer van Beek, skeppare ombord på Team JAJO efter mötet.

Läs även:
Späckhuggare attackerade segelbåt i Nordsjön
Svensk barnfamilj attackerad av späckhuggare!
Späckhuggare allt vanligare på den svenska västkusten
Död späckhuggare i Hunnebostrand ger forskningsmöjligheter

Även laget Mirpuri Trifork Racing ska ha haft en mindre incident med en enstaka späckhuggare men inte heller i det fallet tog båt eller besättning skada.

Varning för starka uttryck!

Följ livepositioner för båtarna här.