Späckhuggare attackerade segelbåt i Nordsjön

Det händer allt oftare, oklart varför, att späckhuggare går till attack mot fritidsbåtar. Nu har det skett igen – i Nordsjön.

Spackhuggareattack
Det händer allt oftare, oklart varför, att en späckhuggare går till attack mot fritidsbåtar. Nu har det skett igen – i Nordsjön.

Det är ett fenomen som Hamnen har rapporterat om vid flera tillfällen och som inträffar allt oftare. Att späckhuggare som går till anfall mot fiskebåtar och fritidsbåtar. Hittills har det mest skett i längre söderut längs Europas kuster. I måndags skedde det dock betydligt längre norrut då Wim Rutten, en pensionär från Holland, hade kastat loss Lerwick, Shetlandsöarna för att segla till Norge.

Se också:
Svensk barnfamilj attackerad av späckhuggare!
Späckhuggare allt vanligare på den svenska västkusten
Död späckhuggare i Hunnebostrand ger forskningsmöjligheter

Uppenbart aggressiv

Som från ingenstans dök rovdjuret upp med ett uppenbart aggressivt agerande.

– Det jag tyckte var läskigast var djurets högljudda andetag. Han verkade söka sig mot kölen. Sedan försvann han – men kom tillbaka i hög fart, två eller tre gånger, berättar han för The Guardian.

– Han verkade söka sig mot kölen. Sedan försvann han – men kom tillbaka i hög fart, två eller tre gånger. Kanske ville han bara leka. Eller se mig i vitögat.

Attacker allt vanligare

Så sent som för ett par veckor sedan rapporterade Hamnen också om flera attacker. Under bara ett och ett halvt års tid hade späckhuggare sänkt tre båtar och anfallit ytterligare ett hundratal.

Experter har olika teorier om vad som triggar de mäktiga rovdjuren till det aggressiva beteendet mot båtar. En förklaring kan vara att dessa intelligenta varelser, som jagar i stim med en ganska avancerad taktik, enkelt för att öva upp sin jaktförmåga. Och då gärna på mindre segelbåtar.

Riktigt illa på sina håll

En annan terori kretsar kring att en späckhuggare blev svårt skadade av en fiskare för något år sedan och att attackerna blev vanligare efter det som någon slags hämndaktion. Idag är läget så illa att den spanska kusten tidvis har varit avstängd för nöjessegling på grund av ilskna späckhuggare.

Måndagens attack på Wim Ruttens båt är den första kända späckhuggar-attacken i Nordsjön.