"Som att jaga vildsvin" – vi filmar SM i gäddfiske

Fiske – SM i Trosa
SM i gäddfiske

SM i gäddfiske trailerFör många är fiske harmoni, avslappning och presenter till katten. För gänget som vi hängde med under Svenska mästerskapen i gäddfiske handlar allt om att vinna och fisket liknas vid vildsvinsjakt. 

Det finns nära en miljon båtar i Sverige och ombord på hälften av dem huserar säkerligen ett och annat fiskespö. De flesta som har ett spö gillar mest att ligga med fötterna mot relingen, höra klucket mot skrovet och blir smått chockerade de få gånger fisken behagar att hälsa på.

Men det sägs också finnas 300 000 riktigt aktiva fiskare i Sverige och för vissa av dem är fiske svaret på livets mening.  Några av de nördigaste utövarna har riktat in sig på gäddfiske och tävlar gärna i att dra upp längst, tyngst och flest gäddor på angiven tid.

Vi på Hamnen.se följde med och filmade det enormt prestigefyllda Svenska mästerskapet i gäddfiske som gick av stapeln i Trosa den sjunde maj och lockade 59 båtar med två till tre personer ombord.

Majoriteten av utövarna är medelålders män men vi hakade på ett tidigare framgångsrikt ungdomsteam med de tre engagerade herrarna Sigfrid Billgren, Fredrik Bäck och Petter Hedborg. De har tidigare vunnit SM både i lag och fått pris för längsta gädda.

Gadd_sm
Spänningen var stor inför årets SM. Skulle Fredrik Bäck kunna upprepa sin tidigare vinnargädda på 121 cm som syns på bilden. 

– Att fånga riktigt stora gäddor är som att jaga vildsvin, berättar Fredrik. De är svåra att fånga och kräver mycket list och träffsäkerhet.
De kräver också en del uppoffring. Att fånga gäddan som syns ovan var ingen lek. Efter en hård kamp låg gäddan stilla för en sekund intill båten och då Fredrik insett att betet hade tappat lite av sitt fäste agerade han snabbt, kastade sig ner mot gäddan tryckte in näven i gapet och slet upp den ombord.

– Det var riktigt häftigt. Handen blödde och svulnade upp rejält och resten av dagens fiske var förstörd. Men det var helt klart värt det, säger Fredrik.

Många har bilden av fiske som stillsamt och avslappnat. Detta är raka motsatsen. När de 59 båtarna radar upp sig inför starten ligger spänningen i luften. Många har förberett sig i månader och vet exakt var de ska åka. När klockan slår start är det full gas som gäller för att hinna först till de bästa platserna. Man har åtta timmar på sig att få upp så många fiskar som möjligt. Alla team är rustade med mätplanka och digitalkamera. När en fisk fångas ska den mätas och fotograferas och sedan slängas i. Alla är måna om att fiskestammen ska växa till sig och det är så kallad ”catch and release” som gäller.

Det svåra är att fånga godkänd fisk. De måste mäta över 75 cm för att räknas. På våren är det extra svårt då gäddorna ägnar sig åt ”lek”.

– Det finns mycket som påverkar fisket. På våren ligger de och gökar i vassarna och är sällan intresserade av våra drag, vilket gör SM extra utmanande, garvar Fredrik Bäck.

 SM_i_gaddfiske_grabbarna
Här är teamet hamne.se följde: Från vänster Petter Hedborg, Sigfrid Billgren och Fredrik Bäck. 

Spana in trailern i början av artikeln. Hela filmen kommer snart!