Solö – en träbåtslegend från fritidsbåtslivets ungdom

En välvårdad Solö väcker känslor. Det vet Eva Berglund Thörnblom som visar upp vackra Britt–Marie på Sjöhistoriska Museets båtmagasin. Se videon!

Solö_BrittMarie
En välvårdad Solö väcker känslor. Det vet Eva Berglund Thörnblom som visar upp vackra Britt–Marie på Sjöhistoriska Museets båtmagasin.

Det var en sorgens dag när det var dags för Åke och Monica att göra sig av med sin vackra Britt–Marie. En Solö byggd på anrika Storebro Bruk 1923. Trösten var dock att hon skulle hamna i säkra händer. Köparen var ingen mindre än Sjöhistoriska Museet och med köpet hade museet nu kommit över ännu ett klassiker till sin samling av just sådana – klassika båtar som väcker starka nostalgiska känslor hos oss som har varit med ett tag.

Se också:
Trendspaning – klassiska träbåtar hetare än någonsin
Hockeylegenden Wayne Gretzkys nya mahognydröm

Slog igenom i Saltkråkan

Solö räknas av många som den starkast lysande stjärnan från 50- och 60- talets båtliv. Den slog igenom i TV-serien Saltkråkan där den glänste ikapp med den soliga sommarskärgården. Hur många exemplar som sedan byggdes är dock oklart. Klart är däremot att det var många som firade sina sommarsemestrar i denna fullfjädrade bobåt som hade allt av ruff, kojer, pentry och komfort som man kunde önska sig. Fattas bara då nypriset för en Solö var svindlande 16 000 kronor.

Åke och Monicas gamla Solö vårdas och ägs nu av Sjöhistoriska Museet.

Idag är det dock glest mellan dessa klinkbyggda skönheter i skärgårdarna men de som finns vårdas ömt av starka krafter i engagerade intresseföreningar. Allt med målet att föra detta flytande kulturarv vidare.

Einar Runius mästerverk

Det är också i intresseföreningarna som kunskapen finns. Kunskapen om hur Solö ritades av Einar Runius och hur allting började på Storebro Bruk med estniska flyktingar som kom till Sverige tomhänta. Men som kunde sin sak när det gällde båtbyggeri.

Se videon från Sjöhistoriska Museets båtmagasin!