Solent Whisper - galen foiling för alla

Den har sin förebild i katamaranerna som gör upp i America´s Cup. Men till skillnad från nyss nämnda bjässar så är nyheten Solent Whisper lättseglad och lyfter ur vattnet med två glada amatörer ombord i 3 m/s.

Foilande båtar är i ropet. Såväl med som utan segel. Men när det gäller det senare så har man dragits med problemet att det krävs mycket kunskap, kraft och mod av seglaren som ska hantera den.

Men om det är så som männen bakom Solent Whisper påstår så finns det nu en foilande katamaran som kan hanteras och flygas på låg höjd av oss vanliga dödliga. Hemligheten är enligt uppgift den låga vikten i kombination med att segelytan är förhållandevis måttlig. Sedan har den ett mycket sinnrikt system för enkel reglering av ”flyghöjden” i olika förhållanden.

Nu hoppas man att Solent Whisper ska bli en stor kappseglingsklass för alla som är sugna på att segla riktigt snabbt utan att för den skull behöva vara elitseglare. Vindar på futtiga tre m/s ska räcka för att båten ska lyfta och blåser det lite mer än det så ska den kännas stabil.

Solent Whisper är tänkt att hanteras av två personer. Men tack vare att den är så lätt att segla så kan man, enligt den svenska återförsäljaren, också segla den på egen hand.

Solent Whisper visades för första gången på båtmässan i London i höstas och nu visas det första exemplaret på båtmässan Allt för sjön som slår upp portarna i övermorgon.

 

Solent Whisper

Längd: 6,20 m
Bredd: 4,20 m
Vikt: 78 kg
Vikt plattform: 39 kg
Segelyta: 14 kvm
Code zero: 16 kvm
Pris från: 269 000 kr
Mer info: www.katamaraner.se