Snyggaste seglingsbilderna med SeaCart 26

Sea_Cart_26_

Sea_Cart_26_
Snabbt, slitigt och sent förglömligt. Flerskrov etsar sig fast både i känslominnen och på kappseglingsscenen. Vi snackar med SeaCartens skapare Calle Hennix om säsongens smällar och skrällar och framtiden för SeaCart-serien.
Foto: Malcolm Hanes.

Blev säsongen som du tänkt dig?
– Absolut det har varit ett fantastiskt år med massor av segling. Allt fungerade som planerat. Och jag tror att alla inlandade är jättenöjda. Både med regattorna och med all uppmärksamhet vi fått i form av tv-program och artiklar.

Vad var värsta skrällen?
– Det var nog i våras när jag tog båten till Lorient i Frankrike. Det blåste riktigt hårt och förhållandena var ganska svåra med starkt tidvatten. Det rullade in stora surfvågor och jag trodde att det skulle gå åt helsike. Men båten höll och det gick fort som satan. Alla som var med ombord var imponerade.

Det känns inte så förvånande att SeaCarten presterade i hård vind. Jag har tidigare testat SeaCart 26 med Torvar Mirsky och det var tydligt att den går riktigt bra när det blåser på.

Var, när och hur var värsta smällen?
– Vi hade en hel del tajta situationer på Riddarfjärden under en av kappseglingarna. Många bumpade in i varandara. Men som tur slapp vi t-bone-smällar.

Du är nyss hemkommen från World Yacht Racing Forum, pratas det mycket flerskrov?
– Ja, absolut. Det blir ju så lite per automatik eftersom det pratades mycket om America’s Cup. Det finns lika många hjämor som viljor men alla verkar rörande överens om att flerskrov är bra för att få sporten mer synlig.

Det verkar som att flerskrovstrenden blir starkare, hur känner du?
– Ja, helt klart. Det finns en större förståelse och större intresse för flerskrovsegling nu och konceptet med fart och spektakulär segling är lättare för publik och sponsorer att ta åt sig.

Hur ser nästa säsong ut?
Vi planerar att köra stenhårt igen. Vi vill köra sju Grand Prix- seglingar men vi ska nog se till att man får räkna bort ett par inför slutresultatet, så att man inte är helt rökt om man inte har tid att vara med på alla race.

Hur känns det nu när vintern och mörkret är här?
– Det är ju nu man är väldigt glad att vi har lyckats få så mycket film och foton den här säsongen, så att man kan drömma sig tillbaka och peppa sig inför kommande säsong. Ni förstår vad jag menar om ni kikar igenom fotograf Malcolm Hanes bildspel (högst upp i artikeln). Han har fotat på de flesta av årets sju Multi Cup Grand Prix. Om ni verkligen vill få en ’’brighter vintermörkerexperience’’ tycker jag att ni ska slå Malcolm en signal. Han hälsar att än finns det tid att printa och rama inför julen!

Det låter som en bra idé- Lycka till inför nästa säsong.

För bildsugna, ring Malcolm Hanes på 070 570 90 12.

Läs mer om Secart 26.