Kihlborg sover bland tolv huggormar

Oskar Kihlborg når Åland
Oskar Kihlborg når Åland

Oskar Kihlborg når ÅlandI sin önskan att uppmärksamma saknaden av ett forskningsfartyg i Östersjön ror Oskar Kihlborg från Sverige till Finland. Hittills har han noterat en maxfart på åtta knop, nästan blivit ormbiten, hälsat på örnar, sälar och Ålands snällaste handelsman.

– Igår nådde jag en ö som heter Seglingen i den åländska skärgården. Det var regnigt och blåsigt och jag var frusen. Skärgården är ganska öde den här tiden på året och jag var ensam i den lilla hamnen. På en anslagstavla hittade jag numret till en lokal handelsbod, berättar Oskar Kihlborg när jag når honom på telefon under onsdagskvällen. 

Han fortsätter:
– En man svarade på snärtig åländska: 
– Tjena, Nalle här…
– Jo, jag har rott från Stockholm till Seglinge och undrar om det finns en bastu i närheten?

En timmes rodd senare anlände Oskar till Kumlinge där en bastu väntade på honom. Eller ja, två faktiskt. En kvinnlig stugägare hade också fått nys om att roddaren som dagen innan prytt omslaget på Nya Ålands tidningen var i faggorna och hon hade genast satt på bastun. Hon insisterade på att han skulle bruka hennes och inte handelsmannens. 

Oskar kontrollerade väderrapporten, ”risk för 25 m/s i byarna närmsta dagarna”. Han må vara en gnutta galen men ger sig inte ut på givet självmordsuppdrag. Rastlösheten började snabbt krypa sig på.

Räddningen blev handelsman Björn ”Nalle” Krogell. Han ägnar följande morgon fyra timmar till att visa Oskar allt som ön och dess 300 bofasta har att erbjuda.

– När man är ute på sådana här mysiga äventyr på tidiga hösten träffar man så många trevliga människor. ”Nalle” är i särklass, han borde bli turistchef för Åland. Men till och med på ön Lågskär, mitt ute i ingenstans, träffade jag folk, en ornitolog som bjöd på middag i sin lilla båt.

Men det verkar ändå vara de naturnära upplevelserna som Oskar är mest exalterad över.

– Rodden har varit fantastisk med mycket medvind och framför allt lätta vindar. Visst har jag lite blåsor i händerna men det här sättet att färdas på är fantastiskt, bättre än paddling. Man är lika tyst men otroligt mycket mer effektiv eftersom man kan använda hela kroppen. På Ålands hav hade jag en toppnotering på 8,1 knops fart när jag fick skjuts av en våg. Längsta etappen i ett sträck hittills har varit 18 sjömil. 

På delmålet Lågskär stannade Oskar i två dygn för att vänta på rätt väder. En riktig ormö, visade det sig. När han anlände satt han sig stilla ned på en klippa för att läsa av sin GPS. Han drog upp knäna och lutade sig fram. Plöstligt märker han att en stor tjock huggorm ringlar fram mellan hans stjärt och fötter. Det var den första av de 12 huggormarna han skulle stöta på närmaste dygnet.

Just nu härjar höstvinden och Oskar sitter frustrerat fast på Kumlingen. Tiden för att hinna angöra Åbo tillsammans med Briggen Tre Kronor den 19:e september rinner ut.

– Det är enormt frustrerande men jag ger mig inte ut på några dumheter i den hårda vinden. Jag har enorm respekt för Östersjön. Jag har haft kompisar som seglat runt jorden i små båtar men som sedan omkommit på Östersjön när de kommit hem. Mojnar vinden snart hinner jag. I extremfall kan jag hinna till mål på två dygn, avslutar han.

Kihlborg_lamnar_Lagskar

Foto av Niclas Grunér. Oskar Kihlborg lämnar Lågskär. 

Kihlborg_Soderarm
Söderarms fyr.

Kihlborg_fyr
Oskar Kihlborg med Lågskärs fyr i bakgrunden.