Snabb inledning på rekordförsöket runt jorden

Efter knappt två dygn har Spindrift redan nått Kanarieöarna och leder rejält över tidigare rekordinnehavaren. Följ laget live och se snygga videoserien om projektet. 

Den inledande videon visar stämningen inför start. Vi får träffa några i den tolv man starka besättningen och se hur entrén till havet och de första timmarna såg ut. 

Starten gick i tio meter per sekund och relativt lugn sjö. Man tog sikte på en inkommande front, lyckades fånga den och kunde hänga med i superfart hela vägen ned mot Madeira. 

Spindrfit CartographyHär kan man enkelt följa Spindrifts framfart och direkt jämföra den med skuggbilden av Idecs framfart under det stående rekordet.  

Om man får tro Spindrift-lagets meteorologer så finns det en god chans att slå rekordet till ekvatorn. Och om precis allt skulle gå vägen, vilket såklart är en högoddsare av rang, så skulle laget kunna komma runt jorden på 38 dagar. 

– Det ser riktigt bra ut den initiala biten mot ekvatorn. Passadvindarna är stabila och vi borde klara att segla dit på under fem dagar. Sen är det såklart svårt att förutspå vad Sydatlanten bjuder på, men vi hoppas nå Sydafrika inom tolv dagar, säger skepparen Yann Guichard. 

Manskapet ombord består av 12 man istället för 14, som vid senaste rekordförsöket. 

– Vi har lättat båten en del sedan sist och det är anledningen till att vi valt att vara färre personer ombord. Under 10 m/s vind är vi lite långsammare med den här setupen men över den vindstyrkan så är vi markant snabbare. Om inte vågorna är alltför stökiga så kan vi hålla 35 knop i snitt, säger Yann Guichard. 

Här får vi lära känna skepparen Yann Guichard.

En besättningsman som har Volvo Ocean Race färskt i minnet är Jackson Boutell. Här berättar han om skillnaden att segla en trimaran på 140-fot.