Smögen Offshore Race – fruktat, ökänt och älskat!

Smögen Offshore Race – fruktat, beryktar och älskat!Smögen Offshore är racet som deltagarna utan att blinka håller som den tuffaste av säsongens alla tävlingar.
Årets upplaga var inget undantag.

Trots att den södra rundningen bjöd på en våghöjd på väl över metern på fredagen så var denna första tävlingsdag bara lugnet före stormen.

För det var först på den andra tävlingsdagen som det skulle bli riktigt tufft med vindar på över femton sekundmeter. Något som fick arrangören att, med all rätt, fatta beslut om en nedkortad stormbana.

Snabbast i Europa
Det var alltså riktigt stökigt när numera klassiska Smögen Offshore Race samt EM för klasserna A, B, C och X skulle avgöras.

Men likväl visade, kanske inte helt överraskande, rutinerade makarna Thomas och Annika Wrenkler att gammal är äldst. Detta genom att mycket beslutsamt sopa hem EM-guldet i klassen B.

Thomas och Annika Wrenkler må vara äkta makar men är ändå makalösa på racingbanorna.

Som om inte nyss nämnda bragt var nog för en familj så bärgade också syskonen Matilda och Adam Wrenkler hem segern i klass i V-60 klassen.

Syskonen Matilda och Adam Wrenkler brås på sina föräldrar.

Snabbt och bekymmersfritt gick det också för suveräna William Söderlind och navigatören Marcus Grönwall och att de skulle vinna EM-guldet i klassen 3X var ingenting annat än väntat.

EM-guld, som väntat. Ingen rår på William Söderlind och navigatören Marcus Grönwall i klassen 3X.

Snabbast av alla, och därmed också totalsegrare, blev Marcus Johnson och Jussi Myllymäki från Finland som nu kan lägga en EM-guldpeng till samlingen av en rad VM-guld.

Så här ser det ut när man kör snabbast av alla i Smögen. Förare Marcus Johnson. Navigatör Jussi Myllymäki.

Till sist måste vi ge en eloge till debutanten Marco Witt som tillsammans med navigatören Fredrik Lundholm körde hem en bronspeng i klass 3X.

Marco Witt och navigatören Fredrik Lundholm ger de betydligt mer rutinerade förarna en hård match.

Foto: Jesper Zander

Fler fräcka bilder av Jesper Zander här.