Slutprovet – här testas lotsbåten i hårt väder

En extrem test av en extrem båt i extrema förhållanden. Ungefär så kan Safe Havens slutprov innan leverans beskrivas. Se videon!

Safe_Haven
Safe Havens Interceptor 48 genomgår det hårda slutprovet innan leverans.

Det irländska varvet Safe Haven Marine har blivit världskända för att de testar sina båtar i extrem sjö – och för att de satsar på att filma spektaklet. Den här gången är det nybygget Ederra 7 från samma varv som ska få bekänna färg i riktigt utmanande förhållanden.

Fler tester i extrema förhållanden:
Barracuda – test i storm och femmetersvågor!
Irländarna som testar båtar i extrem storm
Thunder Child II – 23 m långa monstret sjösatt

Enkelt beskriven är hon en 48-fot lång meter lång, dryga 17 ton tung och sjävrätande tuffing av modell Interceptor 48 som ska kunna operera i alla slags väder.

Reser sig igen

Interceptor 48 är varvets mest populära modell med över 20 lotsbåtar i operativ tjänst 2020 sedan den första sjösattes 2009. Som sig bör när det gäller riktiga tuffingar för professionellt bruk är båten självrätande i händelse av kapsejsning. Om så skulle ske stängs också alla dörrar och ventiler automatiskt.

Häng med på en test och en vild dans med brottsjöar, surfar, fria fall och allt annat som naturens krafter kan bjuda på när stormen viner 25 sjömil utanför Irlands kust. En test som ska ses som själva slutprovet innan båten levereras till MVD Pilots Association i Montevideo, Uruguay.

Datorer i all ära…

– Datorer kan inte berätta allt om hur en konstruktion fungerar. Ibland måste man bara ut i det värsta vädret man kan tänka sig och testa. Vi går ut och kör i flera meter höga brytande vågor och tar händerna från ratten när det är som värst. Det är det enda sättet att verkligen få veta hur båten hanterar situationen, säger Frank Kowolski som driver Safehavenvarvet i irländska Cork.

Se videon!

Fakta:
Safehaven Marine är designers och byggare av FRP-pilotbåtar, patrullbåtar, besättningsöverföringsfartyg, hydrografiska undersökningskatamaraner, sjö- och militärfarkoster och unika anpassade privata motoryachter.
Alla fartyg är byggda enligt de högsta standarderna för styrka och ingenjörskonst och kända över hela världen för sina exceptionella sjöhållningsförmåga.
Safehaven Marine satte UIM World långdistanshastighetsrekord 2017 och 2020 med eget fartyg och egen besättning.