Slipp havstulpaner – tvätta botten i rätt tid

Genom att anmäla sig gratistjänsten ”Havstulpanvarning” får man ett meddelande i telefonen när det är dags att skura av båtbotten.

Det finns cirka 140 observatörer mellan Umeå och Limhamn som rapporterar till Skärgårdsstiftelsen när havstulpaner börjar växa.

Enstaka observationer rapporteras på hemsidan. Är det fler så går Skärgårdsstiftelsen ut med en varning. En varning som man kan få i sin mobiltelefon om man bara anmäler sig till gratistjänsten ”Havstulpanvarning”.

Lättvättat i rätt tid
Det fina med tjänsten är att man då relativt lätt kan skrubba av havstulpanerna innan de har fått ordentligt fäste. Under en normal båtsäsong angriper havstulpaner i två eller i vissa fall tre omgångar.

Havstulpaner är vackra och fascinerande kräftdjur. Men när de sitter på en båtbotten, speciellt på en motorbåt, så är skapar de sämre prestanda och höjd inte sällan kraftigt ökad bränsleförbrukning.

Båtbottenfärger ger i bästa fall ett skydd mot havstulpaner men det bästa för naturen är förstås om man kan skippa bottenmålningen och bara tvätta av båtbotten i rätt tidpunkt.

Videon ovan visar Skärgårdsstiftelsens förslag på alternativ till bottefärger.

Havstulpanprojektet har sedan starten 2001 undersökt och informerat om när havstulpanerna sätter sig fast på båtbottnar i Östersjön.

En av landets 140 så kallade settlingsplattor.

Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän och frivilliga observerar tidpunkten för havstulpanernas settling genom att hänga ut settlingsplattor.

Runt 140 settlingsplattor hänger ute från Umeå till Limhamn.

Få varning om havstulpaner här.

Se också:
Färdigslabbat – skurmatta alternativ till bottenfärg.
Vattenmyndigheten – giftfärgerna ska bort!
Skippa bottenfärgen och satsa på bottentvätt.