Skrällvinst i Tjörn Runt – familj tog hem segern i kanotjakt

Tillsammans med far och barn tog Petter Gustafsson hem totalsegern i Tjörn Runt. Av 200 båtar var kanotjakten Olga först när tiderna räknats om – med 18 minuter.

Kanotjakt-tjorn-runt-vinnare
Många kanske förvillas över att Petter seglar med barn och sin far men ombord är det som vilken kappsegling som helst med full fokus på att vinna. Foto: Dan Ljungsvik

Antalet Tjörn Runt har blivit många för Petter Gustafsson. Enligt hans egen uppskattningar har det blivit någonstans mellan 10 och 15 omgångar i den anrika kappseglingen på västkusten. Båtarna och besättning har varierat genom åren men denna gången gav han sig ut i kanotjakten Olga tillsammans med far och barn.

Receptet till vinsten? Segla som planerat och segla enkelt.

– Vi svävade inte iväg på konstiga vägval, körde enligt vår plan och allt klaffade. I och med handikappsystemet är vissa är gynnande en dag och andra en annan. Men med det sagt så gjorde vi nog den bästa seglingen vi gjort tillsammans och placerade oss så bra som vi kunnat, säger Petter Gustafsson.

Planering, planering, och mer planering

Tidigare under sommaren hade Petter seglat samma sträcka. Då fick han känsla för hur vindarna låg och när väl tävlingsdagen kom var vinden precis som de hoppats på.

Man skulle kunna tro att deltagande i Tjörn Runt tillsammans med familjen sittandes i en kanotjakt är mest för trevlighetens skulle. Då tror man dock fel. Skrovet var tvättat, båten tömd på onödig vikt och allt var maxat.

Men nog kom vinsten lite som en chock ändå.

– Nu när vi kan se på det lite nyktert efteråt så vet vi att vi gjort helt rätt i seglingen. Tävlar man är målet alltid att vinna. Har kappseglat med jollar. Tjörn runt är stort och tanken att vinna är inte särskilt långt gången även om fokus ligger där. Tidigare har jag kommit nia som bäst men det är klart att chocken kommer ändå. Det är många båtar och många duktiga seglare, säger Petter Gustafsson och fortsätter:

– Man kan tro att det är många team som är mer seriösa än vad vi är men faktum är att vi ger allt. Barnen har egna roller där den minsta får sitta i lä och kolla efter styrbordsbåtar.

Hur kommer det sig att ni gör det i en kanotjakt när startlinjen svärmar av kolfiberbyggen och moderna racerbåtar?

– Farsan köpte båten 1977 och har dessutom ritat en del kanoter och även byggt flera. Roten i vår segling är helt enkelt kanoter. Visst är det ovanligt men det är vad vi har med oss i grunden men på ett sätt tycker vi att det är en vanlig segelbåt. Bara något mindre och äldre men trygg för oss och därmed det naturliga valet, säger Petter Gustafsson.

Förutom Petters kanotjakt var det flera moderna byggen med i matchen.

Moderna racerbyggen på startlinjen

Vinsten kom dessutom storstilt. Med ett glapp på nästan 20 minuter till nästa båt efter att tiderna räknats om bör nämligen kallas just storstilt. Andraplatsen kneps av Open 7.50:an Blur V skeppad av Peter Gustafsson. En bra mycket mer modern båt som som det välkända seglingslaget gör en nysatsning med. Deras berättelse från Tjörn Runt 2023 går att läsa om på Blurs egna hemsida.

Men bland de deltagande fanns även den splitternya MAT 1120:an Karukera och snabbseglare såsom Melges 32 och moderna X-båtar.