Skottpengar på 1 000 skarvar – ladda bössan och tjäna pengar

Storskarv-stockholms-skargard
I Stockholms skärgård är det skottpengar på skarv.

Storskarv-stockholms-skargardMånga som sett förödelsen av skärgårdsöar har tänkt tanken. Och nu finns ytterligare incitament att jaga skarv. Nu beviljas belönad skyddsjakt på ytterligare 1 000 skarvar.

För tydlighetens skull ska vi säga att skottpengarna inte kommer från Länsstyrelsen. Gällande just dessa är det Sveriges Organiserade Fiskeguider (SOF) som har utfäst en belöning på 20 kronor per dödad skarv. Något som tog sådan skruv att privatpersoner, som alla är innerligt trötta på skarvens härjningar, har gått in och bidragit med resten – hela vägen upp till femtio kronor.

”Satte fart på jakten”

– Det satte verkligen fart på jakten på skarv, säger Peter Berggren, ordförande i SOF, och inom loppet av en månad så hade vi fyllt kvoten med 1 900 skjutna skarvar.

Se också:
1 500 skarvar ska skjutas!

Nu har Länsstyrelsen alltså utökat skyddsjakten med ytterligare 1 000 skarvar och går det som SOF och många med dem hoppas så ska 1 000 nya skarvar ha fälts innan det är dags att flytta till sydligare breddgrader.

Litet bidrag

Frågan för dock vad detta gör för skarvbeståndet i stort?

– Vi är medvetna om att denna skyddsjakt knappast gör några underverk men vi avsätter ändå skottpengar i hopp om att fler ska uppmärksamma problemet och att mer görs i framtiden. Idén föddes därför att ta en stor del av budgeten för fiskevård och göra om till skottpengar till dem som skjuter skarv, säger Peter Berggren.

Glupska fiskjägare

Skarven upplevs av SOF och många andra som ett stort problem i skärgården. Fåglarna samlas i stora kolonier och förstör hela öar i skärgården. En vuxen skarv äter mellan ett halvt till ett kilo fisk om dagen, vilket påverkar tillgången på fisk i havet.

Liten morot

– Vi vill inte utrota skarven utan få till en bra förvaltning. Då tänkte vi att skottpengar blir en bra morot för jägarna att komma igång och jaga där det verkligen behövs, avslutar Peter Berggren.

Foto: www.sharpphotography.co.uk