Skottlands största vindkraftsparker slår världsrekord

Om det skotska vindkraftverket Seagreen är störst ska vi låta vara osagt. Däremot slår Skottland rekord i såväl havsdjup som turbinstorlek.

SeaGreen_vindkraftverk
Seagreen slår också världsrekord med det största djupet för vindkraftverk med sina 59 meter.

Skottland visar verkligen framfötterna när det gäller satsningar på vindkraftverk. Nytt är att man nu kan skryta med det som ska bli landets största vindkraftspark. SeaGreen slår också världsrekord med det största djupet för vindkraftverk. Dess fasta fundament ligger på hela 59 meters djup.

Se också:
Danmark – här är lösningen för Europas energiförsörjning
Världens största vindkraftpark testas med framgång

Anläggningen ägs av franska TotalEnergies och brittiska SSE Renewables och ligger 27 km utanför Angus i östra Skottland. Om det går som man hoppas så sätts hela parken om 114 vindkraftverk i drift under nästa år. Än så länge har man dock bara det första satts i drift.

Världens största turbin

Vid sidan av världens djupast placerade vindkraftpark kan Skottland snart också skryta med den största turbinen som har installerats. Den här gången gäller det projektet Moray West som har beställt hela 60 exemplar av dessa turbiner. De har en kapacitet på 14,7 MW och en rotordiameter på svindlande 236 meter. Placeringen blir 22 kilometer utanför den skotska kusten.