Skön cruising med nya 42:an från X-yachts

Xc42 från X-yachts
Xc42 från X-yachts

Xc42 från X-yachtsDanska X-yachts säljer bra trots tuffare tider. På mässan i Dusseldorf visar de upp sin nya Xc 42 för första gången. Då är redan 20 båtar sålda av Xc 42 vars storasyster Xc 45 blev vald till ”Yacht of the Year 2009” i Luxury-Cruiser klassen.

Det lilla c:et i Xc 42 står för cruising. Det skulle också kunna stå för ”comfort”, vilket är det genomgående temat för X-yachts Cruising-linje.

Gjord för att seglas enkelt och bekvämt för familjen eller med bara ett par ombord, både under helgseglingar i skärgården eller riktigt långa etapper över hav.

Enkel segelhantering enligt konstens alla regler i kombination med stora vatten- och bränsletankar och många stora stuvytrymmen är några exempel.

 

 

 

 

 

 

 

Xc 42 går att få i flera olika inredningsalternativ, till och med med en liten ”verkstad” eller ”kontor”. Antal hytter kan vara upp till tre stycken.

Akterspegeln ger direkt ett tecken på att det är fråga om en klassisk långseglare, där en badbrygga med steg kan fällas ut.

Riggen går att få med inre förstag och ett litet, kort bogspröt för den som ändå vll få ut mer av segelprestanda.

X-yachts har även en racing-linje och flera vassa entypsbåtar och möjligen är det därför som varvet har fått ryktet om sig att producera båtar med fokus på prestanda.

X-yachts tänker med sin Xc-linje redan från början cruising. Det är alltså inte en modifierad båt med utgångspunkt ur samma skrov som de mer prestandaorinterade. Trots det upplevs säkert Xc 42 lika välseglande som andra X-båtar för de som inte har högsta kappseglingskrav.