Skippa bottenfärgen och satsa på bottentvätt

Bottenfärg har i alla tider haft ungefär samma literpris som en bättre whiskey. Så varför inte spara såväl pengar, som slabb och miljö på att skippa bottenmålningen och satsa på båttvätt?

Ovanstående förslag bygger förstås på att det finns en automatisk båtbottentvätt inom ett rimligt avstånd. Alternativt att man kan finna sig i att tvätta båten för hand emellanåt.

Enklast är att köra in i någon av alla nya båtbottentvättar som nu har öppnat i Stocksund, Kvarnholmen, Lidingö, Fisksätra/Saltsjöbaden och Vaxholm.

Båtbottentvätten, eller borsttvätten, som den också kallas, ligger i vattnet och fungerar ungefär som en biltvätt. En båt bör tvättas 2-3 gånger per säsong. Efter tvätt märks en tydlig skillnad, manöverförmågan förbättras, bränsleförbrukningen minskar och farten ökar igen – utan giftläckage i havsmiljön.

– Förutom de stora miljöfördelarna är metoden både billigare och bekvämare eftersom du slipper slipa och måla på våren samt tvätta båtbotten på land efter upptagning på hösten. Vi har fått enormt positiv respons från de som börjat tvätta, säger Odd Klofsten, vd för BoatWasher.

Odd Klofsten är VD för Boatwasher. 

Tvättarna i Stockholms skärgård kommer ha kapacitet att hålla drygt 6 000 båtar rena från beväxning i sommar. Stockholm är därmed den stad i världen där det är möjligt att fasa ut de giftiga båtbottenfärgerna en gång för alla. Och antalet båtklubbar som uppmanar sina medlemmar att sluta bottenmåla blir allt fler.

Metoden borsttvätt rekommenderas av Havs- och vattenmyndigheten, Kommunerna i Stockholms län, Naturskyddsföreningen, Skärgårdsstiftelsen, Sportfiskarna, Svenska Båtunionen m.fl.