Skeppsbrutna seglarna fick lift av fiskare

Team Vestas Winds sitter fortfarande fast på ett rev och besättningen har suttit skeppsbrutna på en sandhög mitt ute i ett hav fullt av hajar. Tack vare en fiskare är de nu tillbaka på fast mark.


Men vad händer nu?

Team Vestas Winds besättning och skepparen Chris Nicholson är nu på väg till Mauritius efter att ha spenderat två dagar strandsatta på ön Íle du Sud ”en avlägsen sandhög i Indiska Oceanen” enligt Neil Cox som är lagets Shore Manager.

En gång i veckan kommer en 20 meter lång fiskebåt med namnet Eliza till Íle du Sud från Mauritius som ligger 430 kilometer åt sydväst. En tur tillbaks till semesterön tar mer än en dag. Den australiensiska skepparen och de övriga åtta besättningsmännen klev ombord på Eliza under tisdagen och planen är att de ska fortsätta till Abu Dhabi i slutet av veckan.

Mörbultad av barracuda
Efter grundstötningen i lördags har det också funnits risk för besök av hajar.

– Det verkar som en dålig film, säger Neil Cox. När jag pratade med kustbevakningen om allt vi handskas med på den tekniska sidan bad de mig varna killarna för att revet är fullt av hajar, barracudor och gud vet vad.


– De berättade för mig om en fiskare de hittade som mer eller mindre hade blivit mörbultad av en barracuda och att det knappt fanns något kvar av honom. Och där sitter jag och tänker okej nästa gång jag pratar med Nico (Nicholson) borde jag påminna honom om att de borde hålla ögonen öppna.

Team Vestas Wind gick på grund vid ögruppen St. Brandon utanför Mauritiusrunt klockan 16.10 (svensk tid) i lördags när de seglade i 19 knop.

Besättningen på nio man övergav skeppet tidigt under söndagsmorgonen och vadade med vatten upp till knäna till en torr del av revet. Därifrån plockades de upp av kustbevakningen vid gryningen och togs till den närliggande ön Íle du Sud. Ön har väldigt begränsade möjligheter till kommunikation med omvärlden.

Läs första rapporten från katastrofnatten.
Se video från medtävlarna som kom till undsättning.
Skepparen i stark intervju på sattelittelefon.

Foto: Marc Bow/Volvo Ocean Race.

Tar rätt på delarna
Besättningen åkte tillbaka till sin grundsatta Volvo Ocean 65:a för att ta av tampar, bränsle, elektronik och hårdvara. Cox jobbar med hur båten kan bärgas. Han gav en eloge till besättningen som lyckades hålla huvudet kallt och vara professionella efter den dramatiska grundstötningen.


– Allt de gjorde var så professionellt genomfört som man kan önska sig.

Laget anlände till Mauritius under onsdagsmorgonen och enligt Cox kommer de mötas upp med förnödenheter. 


Mat släpps från flygplan
– Vi vill säkerställa att vi tänkt på allt; rena kläder, tandborstar och mat. Kustbevakningen flög över dem ute på ön igår och släppte matpaket med läsk, choklad och kakor.


– Jag tror inte att folk har förstått precis hur avlägsen den här ön är. Det fanns en kustbevakning där ute, men det är bokstavligt talat bara ett förråd i någons trädgård. 

Skepparen Chris Nicholson har deltagit i OS två gånger och är en av de mest erfarna havskappseglarna i världen. Han sa i söndags att ett misstag låg bakom kollisionen med revet men han har inte berättat mer än så. Laget planerar att komma med ett fullständigt uttalande med fakta kring incidenten senare i veckan. 

www.volvooceanrace.com