SJX Jet Boat – flyger över stock och sten

Nej, det står inte fel i rubriken. Tack vare en helt flat botten och ett jetaggregat som sitter skyddat i en tunnel så gör den faktiskt det. Bokstavligt talat.

Det som började som ett galet experiment i liten skala har nu växt till en ”måste-ha-båt” för sportfiskare och jägare i USA. Förutom att SJX Jet Boat är alldeles otroligt stryktålig så är den också nästan helt flatbottnad.

Det ovan sagda tillsammans med att jetaggregatet sitter väl skyddat under botten så kan båten köras på värdigt grunda vatten. Ibland på inget vatten alls. Motorn är en Mercury 200 Optimax (200 hk) som är kopplad till ett DFI Sport Jet-aggregat.

Det är en kombination som också ger en svårslagen manöverförmåga, en hästspark till acceleration samt en imponerande kort stoppsträcka. Genom att i full fart rikta om jetstrålen framåt så kan man som bekant göra en så kallad krasch-stop med en jetdriven båt.

I filmerna nedan får man en inblick i vad den faktiskt klarar. Föraren kör över sandbankar och nedfallna träd med en axelryckning. Anmärkningsvärt är också att både han och alla andra SJX-förare gör det med tillverkarens samtycke. Båten är helt enkelt gjord för att klara det.

Som en liten bonus kan SJX Jet Boat också utrustas med otaliga doningar som fiskare och jägare kan tänkas behöva. Det är allt från enkla spöhållare till lyftkranar att vinscha ombord den rykande färska älgen med. Listan med extratillbehör är evighetslång.

En vanlig överdrift bland bryggsnackare är att vissa båtar är så grundgående att de kan köras på ett fuktat stenröse. När det gäller SJX Jet Boat så är det ingen överdrift. Det gäller bara att våga stå på!

Än så länge finns ingen svensk återförsäljare. Pris i USA från 33 400 dollar. Mer information här.