Sjunkande båtar och grundstötning - midsommar för sjöräddningen

Sjunkande båt i Kalmarsund, grundstötning vid Mollösund och en segelbåt på väg upp på bränningar i Bråviken. SSRS, Sjöräddningssällskapet har haft en del att göra under midsommarhelgen, men i stort sett var helgen lugn.

Här utdrag ur Sjöräddningssällskapets aktiviteter under midsommarhelgen:

Sjöräddningsuppdrag 2007-06-23 16:45-21:42 – Sjunkande båt i Kalmar sund

Larm inkom klockan 16:45 på midsommardagen via jourtelefon från privatpeson som vidarebefodrades till Sjöräddningcentralen (MRCC), angående en mindre snabbgående motorbåt som sjönk på färd mellan Borgholm och Oskarshamn, med två personer ombord.

Den hemmabyggda sportbåten hade fått en flera meter hög brottsjö över sig. I och med att den bara hade ca 30 cm fribord, sköljde vattnet in i båten och den började sjunka. De två killarna, födda 1982, ringde en kompis i land som i sin tur larmade vidare till vår jourtelefon.

Båten sjönk till relingskanten och vidare kontakt var ej möjlig. Ombord fanns en mindre elektrisk länspump, men den orkade inte hålla undan vattnet med två man ombord. En av killarna hoppade då i vattnet vid båten och de bar båda seglarvästar. Dessutom slängde de överbord dynor och annat som kunde tynga ned båten.

Rescue Burre avgick redan 5 minuter från larm och satte högsta fart mot den troliga positionen. Haveristen hittades av helikopter ca klockan 18:10 strax innanför Dämmans fyr, mitt i Kalmar sund. Rescue Burre anlände, som första ytenhet, klockan 18:15 och under tiden hade helikoptern satt ned ytbärgare i båten.

Rescue Burre tog ombord två blöta men glada och välbehållna haverister. Båtens egen länspump klarade så småningom om av att länsa deras båt och Rescue Burre tog den på släp till Ernemar småbåtshamn i Oskarshamn.

Åter station klockan 21:42S 6-8 m/s, mulet, 18 grader i luften & 17 i vattnet.Besättning: Kalle, Petter & Roger

övriga enheter: Lots 748 (Oskarshamn), Rescue Swedbank (Kalmar), Rescue Rolf Nilsson & Rescue Phöta (Mönsterås), Helikopter 994 (Visby) och 997 (Kallinge) samt kustbevakningsflyg KBV 581.

 

RS Simpevarp Joakim Thörnström

2007-06-23 – MRCC larmar om grundstött segelbåt, NV Mollösund

Larm på personsökare från MRCC, Sweden rescue, om en segelbåt som gått på grund, NV Mollösund. Vi lämnar Käringön med 4 man ombord efter 3 minuter. Även KBV 450 samt 483 påväg.

Väl på plats försöker KBV 483 att dra lös segelbåten utan resultat. Vi kopplar och drar lös utan större problem. Kontrollerar att båten är ok, vilken den är. Går för egen maskin in till kaj i Mollösund. Vi stävar åter mot Käringön.

Rescue Ilse Sanne, RS Käringön

SJUKLARM: Fyrhjulingsolycka i S:t Anna Sjöräddningssällskapet i Arkösund larmades 21:44 till en ö i S:t Anna skärgård, två mycket svårt skadade i fyrhjulingsolycka.

Rescue östgöta med 4 besättningsmän och egen sjuksköterska avgick mot Tyrislöt där ambulanspersonal hämtas,även ambulanshelikopter från Stockholm är larmad. Polis anländer till platsen tillsammans med KBV efter ytterligare någon timme.

2007-06-23 RS Arkösund, Rescue östgöta

LARM: Segelbåt med haveri i Bråviken

Larm från Sweden Rescue kl 15:55 angående en segelbåt med haveri vid Penningskärsbådan i Bråviken.

Rescue östgöta och KBV 452 avgår omedelbart för att assistera. En man i en segelbåt håller på att driva upp på en bränning. Räddningsbåtarna hann fram i tid och bogserade haveristen bort från grundet.Båten bogserades sedan in till Arkösund Frisk nordostlig vind.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö