Sjöpolisen vill se obligatoriskt förarbevis för fritidsbåtar

Lagstiftningen om förarbevis har fått effekt i kampen mot buskörning med vattenskotrar. Det menar i alla fall Sjöpolisen. Nu vill de se liknande regler för vanliga fritidsbåtar. 

sjopolisen-forarbevis-fritidsbat-lagochratt
Efter goda resultat med förarbevis för vattenskoter vill Sjöpolisen nu se att ett liknande kort införs även för fritidsbåtar.

Under de senaste åren har det pågått en utredning om hur man ska få bukt med buskörningen av vattenskotrar. Ett ämne som engagerar åt flera olika håll.

I en intervju med Sveriges Television menar sjöpolisen Johan Skogfeldt att de nya reglerna fått effekt. Han frågar sig också varför motsvarade regler inte finns för vanliga fritidsbåtar.

– Du kan köra ribbåt som väger två ton i 60 knop utan något slags förarbevis och oaktat vilken ålder du har. Men du måste vara 15 år och ha ett förarbevis för att få köra vattenskoter. Där lirar kanske inte riktigt lagstiftningen med det reella. Men vi får se vad lagstiftarna kommer dram till framöver, säger Johan Skogfeldt till SVT Nyheter.

Läs även:
Ung man först att åka fast efter nya vattenskoterlagen
Polisen om vattenskoterbuset – “det finns hopp”!
Nya regler för vattenskotrar föreslås – möts av både ris och ros

Utredning pågår fortfarande

I mitten av juni berättade vi på Hamnen.se om hur utredningen kring vattenskotrarnas användning och lagarna som omger dem kommit fram till att bland annat slopa vattenskoterförordningen.

– I år har vi inte rapporterat mer än en handfull som framfört vattenskoter utan förarbevis, säger Johan Skogfeldt.

Efter att pandemieffekten med hemester i skärgården klingat av har försäljningen gjort detsamma. Ännu en anledning som skulle kunna förklara det minskade buskörandet utöver bara införandet av vattenskoterkortet.

När ett eventuellt förarbevis för fritidsbåtar skulle kunna införas är dock än oklart.

Fotnot: Johan Skogfeldt säger att  man får köra ribbåt som väger två ton i 60 knop. Detta är snarare ett exempel än en riktlinje om vad som är tillåtet.