Sjöfartsverket backar – nya sjökorten behöver göras om

Bat_pa_grund_Sjofartsverket
Sjöfartsverket fick bakläxa av båtorganisationerna när de gav ut sina nya sjökort tidigare i år. Nu vidtar man åtgärder för att göra bot och bättring.

Sjöfartsverket fick bakläxa av båtorganisationerna när de gav ut sina nya sjökort tidigare i år. Nu vidtar man åtgärder för att göra bot och bättring.

Det var Svenska Kryssarklubben som var först med att i mars i år larma både Sjöfartsverket, media och sina medlemmar om brister i de nya sjökorten. Sjöfartsverket hade då kommit ut med de nya sjökorten längs norrlandskusten. Samtidigt lanserade man de nya sjökorten för Roslagen och Stockholms skärgårdar.

”Mängder av fel”

Kryssarklubben fick rapporter från sina medlemmar, föreningen har 40 000 i Sverige, att något inte stod rätt till. När Kryssarklubben sedan började forska i saken såg man att de nya sjökorten innehöll ”mängder med fel”. Tidigare farbara sund var helt plötsligt inte längre farbara i de nya sjökorten. Där djupkurvan tidigare varit sex meter var kurvan i de nya sjökorten nu bara tre.

Nödvändiga förbättringar

– Vi inledde också en dialog med Sjöfartsverket samt skickade in en skrivelse till verket med en bilaga på flera felaktigheter i de nya sjökorten, för att på så sätt hjälpa till med att förbättra sjökorten. Våra medlemmar är erfarna båtmänniskor, säger Fredrik Norén, generalsekreterare på Svenska kryssarklubben.

100 friska miljoner

– Det är mycket tillfredsställande att vår dialog med Sjöfartsverket nu börjar ge resultat. Vi ser fram emot fortsättningen och hoppas att regeringen bifaller myndigheternas önskan om 100 miljoner kronor så att vi fritidsbåtsfarare och mindre yrkessjöfart kan få nya moderna och samtidigt säkra sjökort, avslutar Fredrik Norén.

Se också:
Sjöfartsverkets nya sjökort är en säkerhetsrisk!