Sigge byggde en ny Segmo – god för 70 knop!

SegmoSigges idé om att bygga om aktersoffan i sin Smuggler växte till något större – mycket större – och slutade med att han hade skapat en av Sveriges snabbaste campingbåtar.

Den raka aktersoffan såg lite trång och tråkig ut där bak i Sigge Weisbjergs Smuggler 28.

Vad göra? Kanske kapa bort skarndäcken för att få plats med en rejäl U-soffa? Eller…?

Ungefär så gick tankarna när Sigge satte sig i bilen hemma i Hudiksvall för att köra till Segmo Plast AB i Uppsala. För nog skulle väl de kunna ha en lösning – några formar, eller så, att gjuta en ny och bättre soffa i?

Segmo 2Skrovet läggs upp för hand på klassiskt vis.

Jodå, nog fanns det formar. Men på Segmo Plast AB huserar också ett gäng båtbyggare vars hjärnor är lika kreativa som Sigges. Och som inte hukar sig när galna idéer viner omkring under en brainstorming.

Här fanns ju gubevars inte bara formar utan också en hel Segmo 31 utan skarndäck akteröver och därmed gott om plats för den efterlängtade U-soffan.

Segmo 7Segmo 32:an tar form i Segmos lokaler i Uppsala.

Snart nog hade man alltså kapat av nyss nämnda båt, och fått en förlängd mix av en Smuggler 28 och sagda Segmo 31, en ht-båt som Sigge nu blygsamt kallar för Hudiksvalls snabbaste skithus.

Segmo 16Utan hissar, eller jack-plates som de också kallas, så går det inte att krama ur de sista knopen. Ett måste-ha-på Sigges Segmo.

Ett skithus som med visshet också är en av Sveriges snabbaste camping-racers.

För när det gäller Sigge så är det inte bara rejäla aktersoffor som prioriteras, utan också höga farter. Eller vad sägs om 67 knop med 2 x Mercury 300 V8 Verado på akterspegeln?

– Men allt är så nytt och och när jag har fått mina nya propellrar som jag har beställt från Belgien så tror och hoppas jag på en toppfart på plus 70 knop, säger Sigge.

Segmo 20Projektet började med en önskan om att skapa en större sittbrunn på en befintlig båt…

Segmo 22…men det hela resultarade i en helt ny båt men ny design och med motorisering utöver det vanliga!

Det här kan knappast vara ditt första vilda byggprojekt?
– Nej, jag har haft olika båtar sedan jag var tio år men också varit engagerat i, byggt och modifierat rallybilar, motorcyklar och mycket annat, säger Sigge.

Och fortsätter:

– Jag har alltid varit intresserad av fart och fick min tidigare Smuggler 24 att göra 58,5 knop fastän man i alla tider har sagt att de inte kan gå fortare än 52.

Sigge SegmoSigvard ”Sigge” Weisbjerg från Hudiksvall är en sann Smuggler- och Segmoentusiast som tar sina projekt längre än de flesta.

Så när du snart har fått upp din nya Segmo 32:a att komma upp i 70 knop så säljer du den för att köpa ett nytt flytetyg att förfina, förbättra och trimma?
– Nej, faktiskt inte. Jag gillar också att leva vanligt båtliv och nu har jag ju en fullfjädrad, om än blixtsnabb, campingbåt som jag ska bo och semestra i med familjen i under flera säsonger framöver, avslutar Sigge Weisbjerg.