Seldén lanserar däcksutrustning

Block från Seldén
Block från Seldén

Seldén Mast kommer på höstens mässor att lansera ett komplett produktsortiment av däcksutrustning. Block, linlås och svirvlar gör Göteborgsföretaget numera själva.
– Detta är en breddning av vårt sortiment och ett svar på många kunders önskemål att reducera antalet leverantörer, säger Mats-Uno Fredrikson, marknadschef på Seldén.

Block från SeldénSeldéns nya produktgrupp kommer att bestå av kullagrade och glidlagrade block, wireblock, spärrblock för jollar, ”High load” block, linlås, ”Valley-cleats” samt svirvlar med linlås för jollar och kölbåtar.

– Varje år förbrukar vi själva ca 100 000 block för våra egna riggsystem så visst har vi en anledning att bli vår egen leverantör. Flera av de båtbyggare vi levererar riggsystem till använder redan dessa produkter och om införsäljningen går bra till övriga varvskunder kommer vi på sikt att ha goda möjligheter även på eftermarknaden, säger Fredrikson.

Hur har då Seldén tänkt rent tekniskt? Kullagerblocken är tänkta för låga dynamiska laster och kulor samt lagerbanor är i rostfritt stål. Kulorna är placerade i en kulhållare i acetalplast för att hålla isär kulorna och minimera friktionen. Valet av rostfria kullager gör att arbetslasten är så hög som 50% av brottslasten. Man utnyttjar alltså en stor del av blockets potential.

De glidlagrade blocken är tänkta för högre laster. Ett rostfritt band tar upp belastningen vilket är en säkerhetsdetalj. Blocksidorna är tillverkade i Grivory® komposit bestående av 50% glasfiber samt 50% polyamid. Detta material gör sidorna vridstyva för att förhindra att linan kommer i beknip mellan sidan och trissan.

Däcksvirveln, öglesvirveln samt mastsvirveln för jollar kännetecknas av att de kan riktas i en mängd olika vinklar för att passa seglarens behov.

Utvecklingsarbetet har pågått i flera år och produkterna har testats i bland annat match racing sammanhang.

En smyglansering till Seldéns varvskunder ägde rum redan 2007 men nu står den stora eftermarknadslanseringen för dörren.