Sekunddrama i finalen av Seglingens Mästare

Finalen kunde likaväl ha avgjorts med målfoto när Seglingens Mästare avgjordes på Marstrand i helgen.


Finalen kunde likaväl ha avgjorts med målfoto när Seglingens Mästare avgjordes på Marstrand i helgen. Foto: Daniel Stenholm

I helgen ställdes mästare mot mästare för att kröna en definitiv sådan för seglingsåret 2023. Kampen var hård men Marius Westerlund med besättning från GKSS togs sig upp på pallens översta steg. Nu får de titulera sig som Seglingens Mästare!

Jämn och bra segling var nyckeln till årets framgång om Marius Westerlund själv får göra bedömningen. Även om en del misstag begicks i grundserien var det inget som inte gick att hämta upp.

– Vi gjorde en del misstag som vi hade råd att göra i grundserien och som vi lärde oss av inför finalracet. Det bidrog till att vi kunde sy ihop säcken i finalen, säger Marius.

Den nykrönta 21-årige mästaren inom svensk segling seglar i vanliga fall 49:er tillsammans med Olle Aronsson i Svenska Utvecklingslandslaget och är därtill en del av Artemis Academy. Men under helgen fick Westerlund kliva ut ur bekvämlighetszonen som han redan varit krönt mästare i och in i en J/70 och sätta sina kunskaper på prov.

– Jag satsar inte på sprint. Men det är kul att komma hit och visa att man är en duktig seglare oavsett vilken båt vi seglar. Det är också kul att visa de andra seglarna att man kan prestera på den här nivån när man kommer från juniorklasserna, säger Marius och tillägger:

– Jag var tvåa på Seglingens Mästare 2017. Då blev vi snuvade på guldet av 470-gänget på sista länsen, så det kändes rätt att vi fick vinna i år. Seglingarna har i huvudsak gjorts i fint väder och lätta vindar vilket gett jämna och spännande race. En regel som det inte gjordes några undantag till när finalen gick av stapeln.

Läs även:
Tuff segling väntar när mästare ställs mot mästare i helgen

Ett finalheat att minnas

I finalen, som seglades inne i hamnen i Marstrand, slogs Team 49er och SWE Sailing Team 2. Utmanarnas båt styrdes av ingen mindre än Emil Järudd, KSSS, som tilldelats ett Wild Card inför helgens seglingar. Ombord som besättning hade han med sig landslagskompisarna Emil Bengtson och Ida Svensson samt den tidigare landslagsseglaren Malin Tengström.

– Vi kanske höll det lite för ”safe”. Det är lätt hänt när man har en liten ledning. Kanske kunde vi ha pushat oss lite hårdare i finalen, säger Emil som under stora delar av finalseglingen hade en marginell ledning mot Team 49er.

Målgången levererade allt åskådarna på plats och via nätet kunnat hoppas på. Mellan vinnarbåten och tvåan skiljde nämligen inte mer än en sekund.

Tredjeplatsen och bronsmedaljen togs hem av Niklas Edler, KSSS, med besättning som gjorde sitt 13:e Seglingens Mästare. I fjol kom han tvåa och har under sina många deltaganden i tävlingen lyckats vinna hela tre gånger. Platsen i tävlingen vann han genom sin SM-seger i OK-jolle.