Segling från ovan

Det behöver inte vara extremt dyrt eller avancerat att filma kappsegling på ett ballt sätt. Så länge man kan flyga en radiostyrd helikopter.

Jag har filmat många kappseglingar genom åren. Både ombord från de kappseglingande båtarna, från land och från följebåtar av alla slag.

Med dagens alla flexibla och tåliga actionkameror är det bara fantasin och kreativiteten som sätter gränserna. Men om man bara är en person och inte vill placera ut massor av kameror på olika båtar och lägga veckor på redigering, gör man bäst i att lära sig att flyga radiostyrd helikopter och bara använda en kamera. Det ger fantastiskt bra överblick av banan och båtarna och till skillnad från vanliga helikoptrar så stör det inte seglarna nämnvärt.

Jag tycker att det är riktigt tufft att se bilder från luften som är filmade så nära båtarna. Man kan flyga väldigt nära objekt i områden som en vanliga helikopter aldrig skulle få tillåtelse eller klara av att flyga vid. Det ger en speciell känsla som faktiskt gör något så segt som draksegling ganska häftigt och inspirerande. 

Det har senaste åren skett en mindre revolution på radiostyrda helikopter-fronten. Det finns nu modeller med upp till åtta propellrar som orkar hålla upp en riktigt avancerad videokamera. 

Lite mer om hur det funkar.

Det finns egentligen bara två problem. Förutom att man måste träna hundratals timmar för att bli riktigt säker. Och det är att maskinerna är ganska vindkänsliga, åtminstone de mindre modellerna, och att de bästa modellerna såklart är dyrast. Det är ju lite läskigt att införskaffa en modell för tiotusentals kronor, hänga på en lika dyr kamera och sen krascha den direkt. Något som hänt otaliga gånger för folk i min närhet.

Min plan är nu att införskaffa en billig modell, minna mig tillbaka till tv-spels- och radiostyrdamaskin-åldern och börja träna och hoppas att jag är i någorlunda ”form” till sommaren. 

För visst är väl detta rätt spår? Kika på videorna i artikeln och tyck till.