Seglare flyger drönare under race

<

Seglarna i Vendée Globe kommer att  leverera mer avancerad media än någonsin. I den här videon får vi se hur en av seglarna siktar på att både sända live och filma med drönare – samtidigt som han siktar på vinna racet. 

Ensamsegling betyder inte bara att man ska trimma, navigera, laga mat och laga båten själv. Man ska också utföra masor av mediaarbete.

Det kräver otroligt mycket mer tid än vad många tror att skapa bra media och att  finna tekniska  lösningar som effektiviserar redigering och sändningar av videomaterial kan spara massor av tid och energi. 

Här får vi träffa Sebastian Jossé som skapat ett häftigt system för att snabbt leverera media, utan att det tar för mycket av hans tid. Han har också lärt sig att flyga drönare på egen hand.

Att drönare leverar otroliga bilder och har gjort seglingssporten överskådlig på ett helt nytt sätt råder det inga tvivel om. Men när besättningarna själva flyger så uppstår ofta viss diskussion.

Vi på Hamnen.se flög drönare under ÅF Offshore Race ifjol. Allt i syfte att fånga racet på ett snyggt sätt. Men ändå fick vi många frågor om det verkligen var sportsligt rätt att vi fick ha en drönare ombord. Det skulle ju kunna innebära en stor fördel i jakten på vindbyar, menade de. 

Vi fick ett specialtillstånd den gången.

Hoppas att seglarna under Vendée Globe inte blir hejdade i sin jakt på bilder. 

Se också:
Starten av Vendée Globe live!