Segervideo och analys från Seapilot2star

Gustaf Dyrssen och Fredrik Wallenberg berättar om segern i Seapilot2star och vår expertkommentator analyserar resultaten.

Årets race är över. Men visst gick det lite väl fort? Jag har svårt att förstå varför man kortade av banan så mycket, trots goda vindar. Första båt gick i mål strax efter 14 på fredagen. Oskarshamnsbåten ”Eländet” ledde tåget från start till mål, och ett tag såg det till och med ut att finnas chans till en riktigt fin placering totalt. Men storbåtarna kom på slutet, som vanligt.

Den tuffa kryssen på sista etappen blev en 90 sjömil lång sträckbog i motsjö och kyla. Några slag blev det visserligen på slutet från Gustav Dahlén in mot mål.

Intressant att det nästan alltid är samma båtar i topp, oavsett väder och vind. Seglingsledningen tog ett mycket omdiskuterat beslut att inte tillåta undanvindssegel och efter det följde en herrans massa åsikter, inte minst på seglarsajten Blur.se kan ni läsa en hel del åsikter. Men troligtvis hade resultatlistan förmodligen sett ungefär likadan ut om även om undanvindssegel fått användas. 

Text: Niklas Qvarnström.

Artikelförfattaren gillar att analysera och har kommit fram till att Hanse är det båtfabrikat som haft bäst medelresultat i racet genom åren. Läs mer om det på www.tangosailing.nu.