SCA första team att sjösätta nya VO65:an

På måndagseftermiddagen sjösattes SCA:s tävlingsbåt för Volvo Ocean Race 2014-15. Det är den allra första båten i serien av den nya entypsbåten VO 65.

Foto: Rick Tomlinson.

På måndagseftermiddagen sjösattes SCA:s tävlingsbåt för Volvo Ocean Race 2014-15. Det är den allra första båten i serien av den nya en-typsbåten, VO 65, som ska användas i de två kommande jorden runt-kappseglingarna.

Tillsammans med Team SCA:s båtbyggare och tekniker har delar av SCA:s kvinnliga besättning, bland andra Liz Wardley på bilden, hjälpt till i arbetet att förbereda båten för sjösättningen.

Under den kommande veckan ska flera tester genomföras. Bland annat ska båten krängtestas i vattnet. Först senare i veckan planerar SCA att segla den nya båten för första gången.

Den nya båten skiljer sig på en mängd punkter mot den tidigare VO 70-båten, som framförallt inte var entyp.

Byggnadsprocessen har involverat mer än 120 personer och det har tagit 36 000 mantimmar att få den klar.

– Det är fantastiskt att äntligen se den i vattnet. Hela vår besättning ser fram mot att lära känna båten ordentligt. Det ska bli spännande att se hur vi klarar det och hur bra den seglar. Vi har nu tolv månader på oss att lära oss allt om båten innan tävlingen startar, säger Liz Wardley, båtkapten i Team SCA.

Peket är väldigt långt och smalt och kommer att bli en utmaning att klättra ut på.

Både kontrakterade seglare och kandidater från Team SCA kommer till England under veckan och ska testsegla båten utanför den engelska sydkusten innan den första långseglingen, från Southampton till SCA:s bas i Puerto Calero på Lanzarote, inleds.

VO65 har designats av Farr Yacht Design i USA och byggts av ett konsortium av båtvarv i Storbritannien, Frankrike, Italien och Schweiz. Totalt har den första båten tagit sju månader att bygga.

Här ser ni hur rutten kommer att gå.

{}

Så här våldsamma var VO 70-båtarna. Nya VO 65 lär vara lite långsammare men det sägs att de kommer att pressas hårdare.

Fakta Volvo Ocean 65:

Längd i vattenlinjen:                 20,00 m
Längd inkl. bogspröt:                22,14 m
Bredd:                                     5,50 m
Djupgående:                             4,78 m
Vikt:                                       11 639 kg
Masthöjd:                                 30.30 m
Max segelyta:                            716 kvm