Saxdor 400 – djärva lösningar och sinnrika finesser

Saxdor 400 GTC och GTO – två modeller på samma grundrecept. Ett udda sådant – där man verkligen har vågat ta ut svängarna med djärva lösningar och finesser.

Saxdor 400 GTO på lugnt vatten
Skippo kliver ombord på Saxdor 400 GTO på båtmässan i Helsingfors.

Utfällbara skrovsidor. Inget nytt så långt och ära den som äras bör då det var polska Galeon som gick i bräschen för denna finess. Men utöver detta matar finska Saxdor på med den ena djärva lösningen efter den andra. Lösningar som tillsammans talar sitt tydliga språk. Man vill synas och Saxdor 320 GTC och GTO är sannerligen inga undantag.

Hytt- och walkaroundbåt

Ta bara planlösningen till exempel där 400 GTO så väl som den lite mer skyddade GTC-modellen svävar i gränslandet mellan att vara en hytt- och en walkaroundbåt, med allt vad det innebär av lättframkomliga och luftiga ytor och passager. Vidare är man mycket mån om att framhålla det välsvarvade skrovet som något alldeles extra. Inte minst när det kommer till effektivitet och pålitliga sjöegenskaper, hur det är med den saken ser vi fram emot att få återkomma till i praktiken. I konceptet ingår också dubbla Mercury-utombordare på 400 hästkrafter vardera.

Saxdor 400 GTC kommer med en djärv, annorlunda och futuristisk layout med många tillhörande finesser.

Med detta sagt vill man också framhålla att Saxdor 400 kan mer än att bara se spektakulär ut och i och med lanseringen av GTC-modellen anser man sig nu kunna erbjuda en särdeles bekväm familjebåt för vistelse under långa tider till sjöss. Men också sjöegenskaper som gör att man kan kasta loss när andra båtar med fördel stannar kvar i tryggheten bakom hamnpirarna.

Video – Saxdor 400 GTO i närbild. Motsvarande video för Saxdor 400 GTC är under produktion.

På temat hög boendekomfort i Saxdor 400 GTC finns också möjligheten att öppna upp och stänga igen glasväggar och dörrar så som det passar för stunden. Men också att ordna med en extra koj eller två när så behövs.

Nära havet-känsla

Kanske är det just detta – att Saxdor är skyddad med en bibehållen känsla av påtaglig närhet till havet och omgivningen – som är mest utmärkande. Mindre överraskande är dock att Saxdor 400 är ligger högt upp på Hamnens lista ”Båtar att testa asap”.