Sargo 31 - med stadig kurs mot finrummet

I begynnelsen var Minor grova arbetsbåtar. Men med tiden har de blivit allt mer av familjevänliga och bekväma. Den senaste nyheten, som säljs under namnet Sargo 31, är ännu ett kliv in i finrummet.

Skrovet är detsamma som på föregångaren Minor 31. Men sin vana trogen har familjeföretaget Sarins Båtar OY fortsatt sin resa bort från det grova i riktning mot de bekväma semesterbåtarna.

Därför är också den senaste nyheten, Sargo 31, uppdaterad med ett tak som sticker ut en bra bit över akterdäcket. Ett tak som kan kompletteras med kapellväggar när så önskas.

Dubbla plottrar
Vidare har stora ansträngningar gjorts för att skapa fler och bättre stuvutrymmen för en semestrande familj. Ny är också den stora takluckan i glas samt förarplatsen vars panel nu rymmer två stora plotterskärmar.

Men därmed inte sagt att man helt har övergett inriktningen att Sargo-båtarna ska ha drag av grovarbetare. På bästa yrkesbåtmaner kan man snabbt ta sig ut från hytten via sidodörrarna till ett brett, arbets- och lastvänligt däck som är befriat från nivåskillnader.

En snitsig finess är också att badplattformen har inspektionsluckor för enkel kontroll av drev och propellrar.

Trots att ekipaget väger en bit över fem ton så kan den komma upp i 40 knop. Men då vill det till att man laddar motorrummet med dubbla Volvo Penta D4 på vardera 300 hk.

Enligt beräkningarna och tidigare erfarenheter ska dock Sargo 31 klara sig utmärkt med en enkel Volvo Penta D6 på 400 hk.

 

Sargo 31

Längd: 9,96 m
Bredd: 3,30 m
Djupgående: 1,05 m
Vikt: 5 100 kg
Rek. motorstyrka: 330-450 hk
Toppfart: 32–42 knop
Bränsle: ca 485 liter
Vatten: ca 120 liter
Septiktank: ca 80 liter
Pris med 1 x Volvo Penta D6 (400 hk): 2 484 000 kr
Mer info: www.sargoboats.fi