Sandhamn Foil Raid – fart och adrenalin i dagarna tre

Ett fartfyllt race på låg flyghöjd genom skärgården. Det är själva grunden – men viktigast av allt är gemenskapen och allt annat som kommer med fenomenet ”raid”. 

Sandhamn_Foil_Raid_inledning
Ett fartfyllt race på låg flyghöjd genom skärgården. Det är själva grunden – men viktigast av allt är gemenskapen kring fenomenet raid. Här är Sandhamn Foil Raid!

En foilande bräda som drivs av antingen en kite, en vinge eller ett mer traditionellt vindsurfingsegel. Det är grundingredienserna. Men fenomenet ”raid” innebär mer än så. Något som är svårt att sätta fingret på – men som inkluderar tävlingsmomentet, kamratskapen och så förstås – själva naturupplevelsen. Allt på en gång.

Se också:
Fantastisk långtur med kite och foil i Stockholms skärgård
Wingsurfing – enklare kan det inte bli!
Kitesurfing – från Sandhamn till Gotska Sandön

Bakom Sandhamn Foil Raid står den legendariska vindsurfaren Björn Holm vars meriter i vindsurfing-sammanhang är lika imponerande som svåra att sammanfatta. Nu drivs han dock mer av tanken att locka nytt folk till skärgården – till en värld bortom smartphones, gaming och sociala medier. Eller som han själv uttrycker det:

En symbolisk bild – den legendariska vindsurfaren Björn Holm pekar ut riktningen för Sandhamn Foil Raid 2023.

– Det som driver mig är möjligheten att få visa vilken fantastisk skärgård vi har. Något som allt för många, inte minst ungdomar, är märkligt omedvetna om.

100 sjömil på en dag

Årets upplaga, den fjärde i ordningen, bjöd på och vindar på runt 8-9 meter per sekund på fredagen. Förhållanden som den samlade flottan av Windfoilare utnyttjade till max i en vild färd mellan kobbar och skär ända ned till trakterna av Dalarö och tillbaks till målet i Sandhamn. Allt medan Kitefoil-gänget, å sin sida, hann ända upp till Norrtälje och tillbaks.

Racing är inte allt

Imponerande kan tyckas. Speciellt som fredagens äventyr bara var uppvärmning inför lördagens race i snarlika förhållanden. Ett race som visserligen bjöd på tävlingsnerv i stunden. Men som – återigen och när allt kommer omkring – bara är en del av helheten i det svårdefinierade begreppet raid.

Sandhamn Foil Raid är tävlingsmoment, kamratskap, adrenalinstinn racing, social samvaro och så förstås – själva naturupplevelsen. Allt i ett och samma paket.

Detta är raid!

Mitt i allt detta ser Björn Holm till att det finns följebåtar med förare, bryggplatser, hamburgare till alla under lunchpauserna, logi på hotellet och assistans om någonting går fel. För att nämna en del.

Allt för att ge deltagarna en minnesvärd upplevelse. Men också med förhoppningen att de har fattat grejen och fallit för fartfyllda raider som fenomen.

Foto: Daniel Nordlund