Saltstänkt boende i ”världens ensammaste hus”

Glöm allt vad centralt boende och närhet till skola och dagis heter. Här är det en saltstänkt tillvaro ute till havs som gäller. Spana in ”världens ensammaste hus”.

Världens ensammaste boende i norsk fyr
Foto: Frode Pilskog / Kystverkmusea/Viti.

Vem i hela världen skulle slå till på ett av de mest avskilda hus man kan tänka sig? Ett hus som dessutom är precis lika nedgånget som fyren som kommer på köpet?

Flera stycken faktiskt. Speciellt som att detta objekt är utnämnt till ”världens ensammaste hus”, av The Sun.

När norska kustverket meddelade att huset och fyren var till salu var det sålunda just avskildheten och drömmen om en saltstänkt tillvaro som lockade en handfull spekulanter där makarna Andreas och Mona Bjarøy gick vinnande ut budgivningen.

För att ta sig till den ensliga holmen vars närmaste stad är Trondheim krävs en två timmars resa med två olika färjor. Därpå väntar ytterligare en båtresa på tre sjömil innan man är framme vid Skalmen, som både fyren och ön heter. För att öka avskildheten är ön fågelreservat och därmed förbjuden mark för besökare mellan maj och slutet av juli varje år.

Mycket har hänt på den ensliga och mäktiga fyrplatsen Skalmen sedan uppförandet 1906. Se videon!

Om ön och skicket på byggnaderna har Sven Martin Tønnessen, direktör på norska Kustverket, inte mycket gott att säga. Han beskriver ön som otillgänglig och väldigt väderutsatt. Även byggnaderna får sig en släng av sleven.

– Utvändigt dåligt. Invändigt dåligt, säger han till Expressen.

Budgivningen startade på 483 000 kronor och när krutröken hade lagt sig så var priset uppe i 1 200 000 kronor. Väl medvetna om att det kommer att krävas ett mycket kostsamt och krävande renoveringsarbete är makarna Bjarøy fast beslutna att renovera såväl hus som fyr till toppskick.