SailGP: Ben Ainslie kliver av som skeppare för Emirates GBR

Det blir omkastning i hierarkin hos Emirates GBR inför seglingarna i SailGP till helgen. Veteranen och seglaresset Ben Ainslie kliver ner som rorsman och lämnar nu över till Giles Scott för det brittiska laget.

Ben Ainslie kliver ner som skeppare för Emirates GBR inför helgens seglingar i Abu Dabi.

Nyheten kom som en blixt från klar himmel i slutet av förra veckan. Den snudd på legendariske Ben Ainslie, flerfaldig olympisk guldmedaljör, återkommande världsmästare och kanske en av de mest framgångsrika seglarna i vår tid kliver ner som skeppare för det brittiska SailGP-laget Emirates Great Britain.

Posten lämnas över till Giles Scott, även han en framgångsrik Finnseglare inom såväl de Olymiska spelen som världsmästerskap.

– Som vd för såväl Emirates GBR och INEOS Britannia America’s Cup team, men kanske framför allt som make och far, måste man vid någon punkt inse att det inte går att göra allt, skriver Ben Ainslie i ett pressmeddelande.

Ainslie och Scott har en lång historia av samarbete och kappsegling såväl i samma besättning som tävlandes mot varandra. Inte minst i Finnklassen som dominerats av de brittiska seglarna under de senaste två årtiondena.

– Jag har kommit till insikten att det är dags för nästa generation att ta steget upp och få sin chans. Giles Scott är en oerhörd talang och en av sportens absolut bästa, rollen han nu axlar kommer att passa honom och hans stil helt perfekt. Han är en otrolig seglare och faktiskt en av de allra bästa som jag tävlat ihop med.

Sitter kvar som vd för satsningen

Ben Ainslie sitter emellertid kvar som vd för Emirates GBR och kommer på så vis med all sannolikhet att fortsätta synas i rutan. Om än något mindre.

– SailGP är en helt otrolig tävling, det finns ingenting som är likt den och att Ben nu ger mig möjligheten att få ta över efter honom känns helt otrolig, säger Giles Scott och fortsätter:

– Jag har har lite poäng att hämta upp men vi är ett mycket bra gäng. Det är dock stora skor att fylla efter Ben.

Redan till helgen ska Scott få möjlighet att sätta sina kunskaper på prov när SailGP-cirkusen gästar Abu Dhabi.