Säkra kort inför lekfisket

The Pig fiskedragHur ska man som gäddjägare förhålla sig till leken som snart drar igång? Vilka drag ska man använda och varför? Här ger vår storfiskare sina bästa tips.  

 

I och med den sena islossningen har givetvis gäddans lek skjutits fram, men när vattentemperaturen nu snart sakta börjar stiga kommer fortplantningsreflexen slå in hos gäddan. Detta skiljer sig i olika områden, även på ganska lokal nivå, och alla gäddor leker heller inte samtidigt. Generellt kommer de större honorna in för att leka senare.

Det är lätt att urskilja om man fiskar i ett område med lekande gädda då den aktiva leken är lätt att höra och se inne bland grundområdena. Lekande gädda är näst intill omöjlig att locka till hugg, men runt om det bubblande lekvattnet kan det mycket väl stå extremt huggvilliga gäddor som inte än gått in för aktiv lek. Gäddan är väldigt aktiv och huggvillig innan och efter lek. Om man bara lyckas att visa den rätt beten kan man få en dag av stort antal firrar i båten. Och med ganska stor sannolikhet ett antal exemplar av storlek större.

Generellt under våren så fiskar jag mycket med beten som går att fiska långsamt med även i de grundaste vikarna. Detta förutsätter att betet har ett bra ”häng” i vattnet. Jag föredrar också beten med en lugn och gärna lite rullande gång, för att kunna presentera ett byte som inte ens den köldstelaste gädda ska kunna motstå.

Tre av mina absoluta favoritdrag är:

Svartzonker McMio - drag för gädda1. Tailbetet – I butik skulle jag rekommendera SvartZonkers tailar men för den händige är ett kan man bygga bättre tailbeten själv utan större ansträngning och då också kunna anpassa färg och viktning för det som funkar bäst i ens hemmavatten.

Westin Platypus2. Westin Platypus – En utav Westins nyare modeller med en extremt fina rullande gång. Platypus är den första wobblern på länge som håller samma klass som de gamla modellen på den klassiska zaltwobblern.

The Pig fiskedrag3. The Pigs Spinnerbait – Brukar fungera extremt bra vid efter lekfisket men brukar inte hålla samma klass innan lek.

 

Skitfiske på er,

Fredrik Bäck, Fiskeguide och gäddcharmör
www.trosafiskeguide.se.