Sacs Strider 15 – solskensbåt på tub

Sacs_Strider_15_akter
Sacs Strider 15 – solskensracer på tub!

Sacs_Strider_15_akterNär Genua Boat Show slår upp portarna den 6:e oktober har den italienska båttillverkaren Sacs Marine tänkt slå båtvärlden med häpnad med en RIB utöver det vanliga. Eller vad sägs om Sacs Strider 15?

Man behöver inte ha doktorerat i ämnet RIB (Rigid Inflatable Boat) för att se att Sacs Strider 15 är någonting alldeles extra. Eller vad tycks om denna över 15 meter långa skapelse? Dess väl tilltagna storlek gör att man har kunnat inreda den som en fullfjädrad bobåt med fyra kojplatser, pentry, toalett och allt annat som krävs för det.

Men mest imponerar den ändå med alla sina utvändiga sittplatser, sina gång-/lastytor och en badbrygga som känns stor som ett salsgolv. Som sig bör på en solskensracer. Under hardtopen och bakom vindrutan finns tre sittplatser i form av djupt skålade och mycket väl stoppade stolar som helt klart är inspirerade från racingvärlden. Som förare kontrollerar man två 8,3-liters Cummins turbodieslar som ger en marschfart på 40 knop. Och som kan knuffa på i upp till 45 knop om så önskas.

Enligt tillverkaren ska skrovet balansera mycket väl. Men skulle man ändå landa litet snett i en luftfärd i grov sjö så ligger det som bekant i RIB:ens natur att snabbt räta upp sig eftersom pontonerna då fungerar som ”stödhjul”. Tillverkaren lovar också att havet ska vara bra upprört för att man ska känna sig manad att slå av på gasen för komfortens skull. I de flesta lägen upplevs med andra ord färden i denna RIB som mycket odramatisk, vilket skulle kunna tolkas som tråkigt. Frågan är om en båt av denna kalliber inte skulle kunna stå pall för ännu mer pulver i motorrummet?

I övrigt är Sacs Strider 15 mycket väl utrustad redan i grundpriset högklassig marinelektronik och ett kapell som täcker hela båten från midskepps och akteröver. För att nämna en del. Men så är grundpriset också cirka 600 000 euro. Sacs Marine har i och med denna lansering 7 modeller i storlekar från 8–15 meter.

Data: Sacs Strider 15:
Längd:    15,30 m
Bredd:    4,50 m
Djup:    0,80 m
Vikt:    11,6 ton
Bränsle:    960 l
Vatten:    150 l
Max pers:    10
Toppfart:    45 knop
Motor:    2 x Cummins HO GS (600 hk)
Drev:    Arneson ytskärande
Mer info: www.sacsmarine.it

Sacs_Strider_15_RIB

Sacs_Strider_15

Sacs_Strider_15_RIB_interior

Sacs_Strider_15_akter