Saab snuvade på 63 miljarder – stororder på ubåtar missad

Det gällde en order på många miljarder kronor. Och det gällde fyra avancerade så kallade expeditionsubåtar. En affär som nu har gått till franska Naval Group.

Saabs ubåt
Nederländerna valde franska Naval Group framför Saabs anbud om fyra nya högteknologiska ubåtar.

Det var förra sommaren som Saab lämnde in sitt erbjudande i upphandlingen av nya ubåtar till Nederländerna. Ett anbud som bestod av fyra avancerade C718-ubåtar med den senaste tekniken och innovationerna i samarbete med det nederländska varvet Damen Shipyards Group.

”Hade överträffat behoven”

C718 är en avancerad expeditionsubåt med en lång uthållighet som överträffar den nederländska marinens behov vid långa operationer såsom nödvändigt utrymme, besättningskomfort och kapacitet för ökad vapenlast.

Saabs anbud innefattar ett integrerat och beprövat vapensystem samt ett av de bästa sensorsystemen i världen. Saabs innovativa design med låg signatur minimerar risken att upptäckas av sonarer och andra sensorer. Allt tillsammans resulterar i en svårupptäckt och mycket kapabel ubåt.

Mer än bara ubåtar

I erbjudandet ingick bland annat också kunskapsöverföring från Sverige till Nederländerna. Ubåtarna kommer att kunna underhållas fullt ut av den nederländska marinen samt under hela livslängden uppgraderas på plats i landet.

Affär i stöpet

Nu rapporterar dock Sydöstran om att affären har gått i stöpet för Saabs del och att det istället blir franska Naval Group som får förse Nederländerna med ”fyra oceangående ubåtar”. Vad det var som fick Nederländerna att nappa på det franska anbudet är oklart.