Så jämnt det kunde bli när The Ocean Race gick i mål i Haag

Etapperna blir bara kortare och kortare. Efter endast tre dagar till sjöss är The Ocean Race återigen i hamn. Den sjätte etappen bjöd på extremt jämn segling med endast 15 minuter mellan första- och tredjeplatsen blev målgången en riktig nagelbitare. 

malgang-haag-theoceanrace-11thhourracing
Efter endast två dygn och 18 timmar gick 11th Hour Racing i mål i Haag och vann därmed den sjätte och näst sista etappen i The Ocean Race. Foto: Sailing Energy / The Ocean Race

The Ocean Race lider mot sitt slut. Sjätte och näst sista etappen blev en kort sådan som tog sin start i Aarhus, en snabb passage vid Kiel, och sedan norrut i Nordsjön och ner längsmed kontinenten mot målgången i Haag. Allt detta på endast tre dagar.

Hyllar sina konkurrenter

Är det något vi har lärt oss från denna senaste upplaga av tävlingarna är det att IMOCA-klassen producerar extremt jämn och spännande segling. När de högteknologiska superbåtarna gick i mål under söndagsmorgonen var det endast 15 minuter som skiljde första- och tredjeplatsen åt. I slutändan var det ändå 11th Hour Racing som stod högst upp på podiet. Vinsten blir det amerikanska tredje raka, något som lär kännas tryggt inför den sista etappen till Genoa.

– Med bara 25–30 sjömil kvar låg vi faktiskt efter. Men tack vare att ingen gav upp och att alla höll hoppet uppe lyckades vi återigen knipa ledningen och bli först över mållinjen, säger Charlie Enright, skeppare ombord på 11th Hour Racing, och fortsätter:

– Till och med när de andra båtarna knappade in på oss bakifrån stod vi pall. Vi ville helt enkelt inte låta dem vinna på det viset. Men med det sagt så har det varit en helt otrolig etapp från samtliga lag. Det har varit både tufft och förrädiskt och därför förtjänar alla en stor eloge för att ha tagit sig in i mål i Haag.

En knapp vinst

Endast tolv minuter efter 11th Hour Racing gick Team Holcim-PRB in i mål. Snuvade på fulla poäng kan skeppare Benjamin Schwartz inte mer än medge att det har varit en tuff etapp.

– We pushade så hårt vi kunde och nu måste vi ställa om vårt fokus inför sista etappen och målgången i Genoa.

Hemmahjälten trea

Under månaderna som gått har namnet Rosalin Kuiper blivit ett som många kan runt om i Haag och Nederländerna. Att Team Malizia kom in på en tredjeplats kändes kanske därför inte lika tufft för Roslin som fick göra det på hemmaplan.

– Det har varit en väldigt speciell dag och jag är så glad över all stöttning från familj och vänner. Jag har ägnat över en tredjedel av mitt liv inom profesionell segling och att få dela detta med alla de som stöttat mig genom åren känns fantastiskt, säger Rosalin Kupier.

Följ The Ocean Race här!