S/Y Doriana: Den klassiska danska skonerten kan nu bli din

En blocketannons som lär få de flesta att häpna. Den klassiska danska skonerten S/Y Doriana är onekligen ett stycke historia. Nu kan hon bli din!

Byggd 1930 på Fredrikssunds varv utanför Köpenhamn på beställning av den danske rederimagnaten Ivar Lauritzen. S/Y Doriana är en båt byggd för att seglas. Under sina tidiga år gjorde hon många turer utmed såväl Sveriges som Norges kust.

Men denna skönhet har även sökt sig utanför våra nordiska vatten.

Under 1970-talet såldes Doriana till en köpare i USA där hon under många år chartrades från Antigua. Där blev hon också kvar under en längre period fram tills dess att det var dags för en omfattande restaurering 2003.

Ända fram till 2005 låg hon på varv. Under renoveringen byttes all elektronik ut, likaså motorn (en diesel från Scania med cirka 1 000 gångtimmar till dags dato), hon fick en ny generator, rör- och avloppssystem samt omdragning av allt kablage ombord. En renovering som 2006 skänkte Doriana en finalplats i kategorin Refit of the year i den prestigefyllda World Superyacht Awards.

Nu kan Doriana bli din för 12 500 000 kronor!

Allt man kan vänta sig och lite till

Inredningen gör knappast avkall på stil. Den som kliver ner i ruffen möts av en symfoni av fernissa, högglänsande mahogny. Skrovet har en bordläggning i teak på ekspant. Även överbyggnaden och däck är i teak eller afrikansk teak. Under renoveringen tillkom en skylight och flera fönsterventiler. Man valde i samma veva att utöka antalet gästhytter för att bekvämt få plats med tio gäster och sju besättningsmän.

I salongen finns allt man kan tänkas behöva från en bar till bibliotek.

Men det är uppe på däck som Doriana verkligen glänser. Lauritzen använde skutan till kappsegling och än idag ska hon kunna segla väl även om detta är långt ifrån vad man idag skulle kalla för en kappseglingsbåt. Men med sina stora flushade däck i teak lär ingen kunna vända blicken åt ett annat håll.

Nu är hon till salu för 12 500 000 – skynda och fynda inför jul!